Lag ribbe med Tinja-Vegard

Les om Vegard Stormos ribbetips allerede nå. Julaften inviterer han Fremovers lesere inn på kjøkkenet. Da sender vi ribba minutt for minutt.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Vegard og familien ferier jul på Tinja i bolighuset til hans mor. Der lager han ribbe med tilbehør. Fra klokken 13 på julaften kan du følger med på matlagingen – direkte fra kjøkkenet.

Deler hemmelighetene

De som følger sendingen kan lære triksene fra superkokken som har vunnet flere priser for sin kokkekunst.

På sendingen kan du blant annet følge med på hva som skjer i ovnen når ribba steiker, og Vegard vil forklare underveis blant annet hvordan du lager hjemmelaget surkål.

Han lover å dele sine hemmeligheter med seerne.

Dette trenger du for å lage det samme som Vegard: Ribbe, medisterkaker, medisterpølser, sosisser, hodekål, epler, karve, eddik, sukker, mandelpotet, svisker, tyttebær, salt, pepper og sennep.

Ikke stress

– Det er lurt å snitte svoren slik at de er over beinene, så er det lettere når du skal skjære opp ribba, sier han.

Et annet godt tips er å bruke god tid, ikke stresse, og la ovnen gjøre jobben.

– Start med lav temperatur, det vanlige er 150–160 grader og skru gradvis opp til 230–240 grader. De siste ti minuttene bruker jeg grillen, men da må du holde vakt, forklarer han.

Ribbe skal normalt stekes minst 2,5 timer. Surkålen kan man lage tidlig, og la stå og surre på ovnen. Til dessert har han fruktsalat med is, fløte, krem og vaniljesaus til.

Hjem til folk

Vegard har de siste årene blitt kjent som kokk på Tinja. Han jobber også som lærer på kokkelinjen i Narvik, og driver eget firma ved siden av. Der tilbyr han blant annet å komme hjem til folk for å lage mat til gjestene. Han har vært på alt fra hytter til kantiner, og hatt kunder i Nord-Norge, Oslo og USA.

– Det er veldig populært, forteller han.

Vegard er opptatt av lokale råvarer, og serverer gjerne mat han har fanget selv. Han er veldig glad i sjømat. Noen ganger lager han mat av ryper kunden selv har skutt eller så har han med lokale råvarer han selv har sanket. Han har også hatt guidede turer, turer på havet hvor gjestene har fisket og så har det vært matkurs i fjæra. Han har også hatt hybelmatkurs, urtekurs og soppkurs. For å nevne noe.

Artikkeltags