Advarer mot dagen derpå-promille

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er mange som undervurderer farene ved å kjøre dagen etter julebordet, og så ender kjøreturen med tragedie, sier generalsekretær i MA-Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

DEL

Tallet på trafikkdrepte er heldigvis på tur ned, men fremdeles omkommer godt over 100 personer i trafikken hvert år. Minst en fjerdedel av dødsulykkene skyldes rus. Dette er grunnen til at politiet intensiverer antallet promillekontroller i julemåneden, særlig i helgene.

Mange utsetter seg selv og medtrafikanter for fare nå før jul. Ofte kan dette skyldes at de drikker mer enn de er vant til på julebordet, og ikke er klar over hvor lang tid det tar før promillen er ute av kroppen. Det gjør at noen setter seg bak rattet mens de ennå er påvirket.

– I Norge er det heldigvis ingen aksept for å kjøre i fylla, men alkoholen sitter lenger i kroppen enn vi tror, og promille gjør oss til farlige sjåfører, sier Fjellvang Kristoffersen i en pressemelding.

Hun minner om at hver og en av oss har ansvar for at juletrafikken er rusfri. Dette gjelder også ledelsen i bedriften som inviterer til julebord. Rammene rundt julebordet skal være trygge.

– Sørg for fellestransport eller betal taxi for dem som trenger det, og dersom det konsumeres alkohol er det greit å oppfordre dine kolleger til å la bilen stå dagen derpå, oppfordrer generalsekretæren.

– Ingen skal dø eller bli hardt skadd på grunn av fyllekjøring. Det er vårt felles ansvar, sier Fjellvang Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk.

Artikkeltags