Gå til sidens hovedinnhold

Ka e viktig for dæ?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi pleier å si: «På seg selv kjenner man andre» – sannheten er, at på seg selv kjenner man best seg selv. Så når vi vil vite noe som angår andre må vi rett og slett spørre. Helsepersonell har god erfaring med å si «Hva er i veien med deg? Dagen i dag er en påminning om å spørre: «Hva er viktig for deg?»

I dag er pasientenes dag. Folkehelseinstituttet arrangerer «Hva er viktig for deg-dagen» og helsepersonell i alle deler av helsevesenet vil stille sine pasienter spørsmålet: «Hva er viktig for deg?». Helsetjenesten skal ta utgangspunkt i hva som er viktig for den enkelte. Ingen personer skal være en passiv mottaker av hjelp, som en pakke på et samlebånd. Målet med denne dagen er å oppmuntre til betydningsfulle samtaler mellom de som tilbyr helsetjenester og de som mottar tjenestene.

Antydninger og hint

Pasienter uttrykker seg sjelden direkte om det som ligger de på hjertet, ofte uttrykkes viktige tanker og behov gjennom små antydninger og hint. En studie fra 1984 viste at slike hint bare har seks prosent sjanse for å bli plukket opp av helsepersonell. Utviklingen har gått videre og dette er gamle tall, kanskje er prosenten mye høyere i dag, men antydninger har fortsatt ikke særlig stor mulighet for å bli fanget opp i effektivitetens gullalder.

Helsepersonell vet mye om forebygging og årsaker, symptomer og behandling av all verdens diagnoser. Da er det også lett å anta at vi vet hva den andre trenger. Men når det kommer til hva andre føler og tenker, viser det seg ofte at vi tar feil. En grunn er trolig at andre er forskjellig fra oss, med egne følelser, tanker og behov. En annen grunn er at målene våre er forskjellig. Spesielt i møte med sykdom og kriser, når grunnlaget i livet vår blir ristet på måter vi ikke kunne forestilt oss kan vi også se klarer hvor vi egentlig vil, og hva målet med akkurat vårt liv bunner ut i. Selv med all vår bruk av mellommenneskelig intuisjon og empati, når vi ikke frem til den andres indre liv uten å stille noen gode spørsmål.

Unike personer har unike svar

Forskere intervjuet en gruppe personer med langvarig psykose rundt deres problemer i livet. En hadde trodd at de kom til å klage over alle symptomene som de måtte leve med, selv etter mange år i behandling. Derimot var dårlig fysisk helse, mangel på sosial kontakt, dårlig økonomi og lite meningsfulle ting å gjøre, savn etter noen å være glad i og for lite sex det som ble fremhevet som utfordringer. De typiske plagene med å høre stemmer og ha vrangforestillinger opplevde de som mindre problematisk.

Så hva er ditt svar, hva er betydningsfullt i hverdagen din?

For Frank er det viktig å få hjelp til å opprette en profil på Tinder, før han tar fotbadet. For For Berit er det viktig å få sove lenge, også hun du er innlagt på medisinsk avdeling. For Solfrid er det viktig å mestre å handle mat på egenhånd, selv om det betyr at hun er så sliten at hun må ha hjelp til å smøre en brødskive etterpå. For Gunnar er det viktig for deg å få behandling i Narvik fremfor å reise til Tromsø. For Bertha er det viktig å spise tre wienerbrød med sønnen sin, til tross for at hun må ta ekstra insulin etterpå. For Theodor er det viktig at noen sitter sammen med han når han spiser middag. For Frida det viktig for med rød neglelakk, også på en onsdag.

Disse eksemplene viser at vi er forskjellige, og det helsepersonell mener er best samsvarer ikke alltid med personens egne ønsker.

Øvelse gjør mester

Det kan kjennes vanskelig ut å ta det på strak arm når noen spør etter dine mål, verdier og preferanser. Ikke fortvil, du trenger bare øve, kjenne etter og gå noen nye veier i tankene. Kanskje visste du ikke at det var så nøye for helsevesenet hva du bryr deg om. Men det er det – virkelig!

Så bruk dagen til å øve litt, det skal i alle fall jeg. Da er vi klar når vi blir spurt:» Ka e viktig for dæ?»

Kommentarer til denne saken