Kampen om filmturistene – et trippelt kinderegg?

General Fleischer i Narvik.

General Fleischer i Narvik. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noen kommer til å besøke oss når filmen «Kampen om Narvik» kommer ut.

Da er jeg helt enige med alle som sier at vi må være klar til å gi dem en størst mulig opplevelse.

Kampen om Narvik var Hitlers første nederlag. WOW. Ikke småtteri. Vi hadde hele verdens øyner på oss. Gater og avenyer er oppkalt etter vår kjære by på grunn av det som skjedde her i de dager.

Som kjent var det ikke bare Norske som gjorde en innsats sånn at Narvik faktisk ble kjent over hele verden. Vi gjorde det sammen med allierte.

Men hvordan har vi hedret de norske som sterkt bidro til at vi fikk ett verdenskjent navn?

Den kanskje mest ikoniske personen og hans soldater i 6. divisjon er hedret med liten bauta på en parkeringsplass ved foten av Hålogalandsbruen. Veteranplassen fortjener kanskje å få tre av etter lang og tro tjeneste?

Vi vet at vår erkefiende Harstad som Narvikbob stadig stikker på Instagram faktisk har hedret den myteomspunne Generalmajor Carl Gustav Fleischer med egen status i tettstedet ved Vågsfjorden som mange kaller plassen.

Kan vi tillatte oss at vår erkefiende er bedre enn oss? At de faktisk på en måte forteller vår historie bedre enn oss?

Man kan mene mye om Fleischer, men hans innsats for å befri daværende innbyggere i Narvik fra okkupasjonsmaktens harde hånd kan man aldri ta fra han og de som var under hans kommando.

Og derfor mener jeg at vi må tenke både på de Norske som ofret alt for å frigi Narvik og ikke minst være smarte nok til å selv selge vår historie bedre.

For det er også penger i dette. Og penger det trenger Narvik. Vi trenger å re introdusere vårt sterke merkenavn. Dette kan være veldig riktig i forhold til vårt ønske om økt aktivitet innenfor reiselivet.

La oss vinne alle sammen.

Mye ligger til rette for å samle minnesmerker for krigshistorie i Narvik uten at turistene trenger å bevege seg så veldig mye.

Det er allerede opparbeidet flotte gravlunder og minnesmerker for både allierte, norske og okkupasjonsmakten på Narviks hovedkirkegård.

Groms Plass er ett populært og viktig mål for polske boende og turister hele året.

Hvis man anlegger en park for å hedre våre norske helter på Taraldsvikjordet vil dette kunne sees av alle som kommer nordfra. Flest besøkende oss kommer nemlig inn fra nord. Enten de kommer med fly eller bil.

Det er så mye positivt med å velge akkurat den lokasjonen for en ny park til ære for våre Norske helter.

1) Parken vil ligge nært opp mot krigskirkegårdene og eksisterende minnesmerker på gravlunden.

2) Parken vil ligge nært Groms plass

3) Parken kan være en slags utvidelse av Elvedalen park/Taraldsvikelvas landskapspark.

4) Statens vegvesen har i uformelle samtaler sagt at de er positive til å lage en undergang under E6 fra Elvedalen til Kirkegården. Da kan man utvikle området ytterligere både som park og opplevelse.

Kanskje kan man bruke en sti fra Taraldsvikjordet via Elvedalen til undergang til kirkegården til å formidle budskapet?

5) Mye er allerede på plass. Dette blir prikken over i-en. «Best of Narvik (nedre del)»

6) Vi får en slutt på konflikten om Taraldsvikjordet. En gang for alle.

7) En god alternativ tomt til Kiwi finner vi sammen. Garantert!

8) Narvikgården As kan få en sum for tomten.

9) Kan vi lage en festival hvor vi bruker Elvedalen som festivalområde. Kanskje invitere kjente band fra alle landene som deltok i sånn at mennesker fra alle involverte land kan møtes her og bli enda mer kjent.

Tenk hvor mange etterkommere de som kjempet her har. Tenk for ett flott arrangement for å sørge for at den viktige historien ikke blir glemt. At sterke historier fra alle hold kan gjøre vår bevissthet sterkere. Narviksenteret kan sikkert hjelpe her.

Jeg er håper på at jeg har en del støtte både hos Visit Narvik og Narvik krigsmuseum.

Og ikke minst hos vår folkekjære Ordfører som lovet en videreutvikling av Elvedalen i 2016.

Mange mener Generalmajor Carl Gustav Fleischer ikke ble godt behandlet av Arbeiderpartiet.

Den diskusjonen skal vi ikke gå inn på. Men både jeg og vår folkekjære Ordfører er nok enige i at en park til å hedre både Generalmajor Fleischer og hans soldater er riktig. Og at den vil være med å sette sluttstrek for en diskusjon om Arbeiderpartiet rolle i saken.

Dette er en flott måte å si unnskyld på for Arbeiderpartiet.

Utforming av parken finnes det mange som er bedre på enn meg.

Budskapet som bør formidles vet Narvik Krigsmuseum bedre enn meg.

Finansiering av en slik park kjenner jeg til mennesker som vi kan bruke slik at rådmannen ikke får flere bekymringer. For hans bekymringer er våre bekymringer.

Jeg er helt sikker på at det finnes statlige midler som langt på vei kan finansiere denne parken.

Så hva sier folket? JA til masse kinderegg? Ja til at vi selv selger vår stolte historie? JA til ett endelig oppgjør mellom AP og General Fleischer? Ja til en mer turistvennlig by? Skal vi hedre våre helter bedre?

Redaktøren i Fremover har helt rett når han avslutter sin ukeslutt med: Nå er det opp til oss.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken