Tre nye kampfly lander i kveld

Tirsdag kommer tre nye F-35 kampfly til Norge fra USA. Når disse flyene er på plass, har Norge fått levert til sammen 19 fly. Sju av flyene er på Luke Air Force Base i USA som treningsfly.

Tirsdag kommer tre nye F-35 kampfly til Norge fra USA. Når disse flyene er på plass, har Norge fått levert til sammen 19 fly. Sju av flyene er på Luke Air Force Base i USA som treningsfly. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag kveld kommer de neste tre nye kampflyene fra USA til Norge.

DEL

Dersom alt går etter planen vil tre nye F-35 kampfly ankomme Ørland hovedflystasjon i kveld. Når de nye flyene er på plass har Norge fått levert 12 fly pluss de sju flyene som benyttes som treningsfly på Luke Air Force Base i USA.

Dette er den fjerde leveransen av fly som kommer til Norge. Den første leveranse på tre fly til Norge kom 3. november i 2017. Den neste, og den femte leveransen på hver tre fly, kommer til Ørland hovedflystasjon i september.

På Ørland er det nå kun fly av typen F-35 etter at samtlige F-16 ble flyttet til Bodø flystasjon 1. april i år. Bodø skal være enebase for F-16 fram til flyene fases ut, og til Evenes tar over QRA-beredskapen for Nato (Quick Reaction Alert) med fly på fast beredskap fra januar 2022.

Les også: Forsvarsministeren spilte andrefiolin: Kampflyene og været i hovedrollen på Evenes (for abonnenter)

F-35 landet for første gang på Evenes 24. oktober i fjor. Fra høsten 2021 vil det nye kampflyet starte treningen på oppdrag fra Evenes før minimum tre fly blir fast stasjonert på Evenes fra januar 2022.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken