Når det snakkes om slutten på korona-pandemien, har det stort sett vært snakk om en vaksine.Men ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det også en annen potensiell vei ut av krisen:

– Et gjennombrudd i behandlingen av sykdommen kan endre vurderingen, skriver FHI i sin risikorapport.

Foreløpig finnes det ingen skikkelig behandling av sykdommen, selv om minst én medisin ser ut til å kunne senke dødeligheten.

Legemiddelgiganten AstraZeneca er ifølge WHOs det selskapet som har kommet lengst i utprøvingen av en vaksine mot Covid-19. De er det eneste selskapet som har kommet til fase3-studier. De har håp om å ha en nødbruksvaksine klar til september.

Tirsdag meldte de at også de har kastet seg inn i et kappløp om å bruke antistoffer til å nøytralisere korona-viruset også etter at man har blitt infisert. De har fått med seg amerikanske DARPA (Defence Advanced Reserach Projects Agency), som i sin tid oppfant det som vi i dag kjenner som internett.

Fra før har Regeneron, Eli Lilly, Amgen og GlaxoSmithKleine meldt at de jobber med lignende løsninger.

Ifølge AstraZeneca har de testet ut mer enn 1.500 forskjellige typer antistoffer (monoklonale antistoffer, mAb) som kan binde seg til koronavirusets spike-protein og på den måten hindre virusets evne til å infisere nye celler i kroppen.

– Basert på pre-kliniske resultater, har vi signert en eksklusiv lisens med seks kandidater fra Vanderbilt University som angriper SARS-CoV-2-viruset. To av disse seks vil tas med inn i kliniske studier innen de to neste månedene, skriver de i en pressemelding.

– Umiddelbar effekt

Legemiddelgiganten mener behandlingen kan ha svært stor effekt.

– Håpet er at en antistoffbasert behandling kan nøytralisere viruset, og der med i teorien bli gitt som en preventiv medisin for de som har blitt utsatt for viruset, samt for å behandle og hindre sykdomsutviklingen i pasienter som allerede er infisert. Det har potensial til å tilby umiddelbar effekt hos pasienten, hevder selskapet.

– Det er mulig at en fremtidig antistoff-behandling kan blir brukt som et forebyggende grep mot Covid-19 og som et tillegg til vaksiner, blant annet for personer som ikke kan ta vaksine eller som en ekstra beskyttelse for personer i høyrisiko-grupper, hevder selskapet.