UKESLUTT:
Denne uken strammet regjeringen inn tiltakene for smittevern ytterligere. Tiltakene er nasjonale anbefalinger og regler, og gjelder altså enten du bor i en kommune med eller uten smitte.
Regjeringen har ikke gjort det enkelt for oss å følge smittevernreglene. Det begynner å bli mange tall å forholde seg til, og fordi gamle regler fortsatt gjelder selv om nye regler er kommet til, kan man gå litt i surr. Er det for eksempel fortsatt lov å samle 200 til en konsert på offentlig sted, eller er den nye regelen om 50 personer på private sammenkomster på offentlig sted også gjeldende for konserter?
For ordens skyld: 50 personer maks gjelder private selskap, mens 200-regelen gjelder for arrangement som for eksempel konserter. Men det er fort gjort å bli forvirret av begrepene sammenkomst og arrangement.
På toppen av alt – for å gjøre forvirringen komplett – kringkastes Oslo og Bergens smittevernregler i beste Dagsrevyen-sendetid som om det er regler som gjelder for hele landet. Det kan i hvert fall være lett å tro at det også gjelder deg når tallene begynner å fly. Kan vi være 10 personer samlet i samme hus, eller er det 5 gjester som gjelder?
For ordens skyld igjen: De nasjonale reglene sier at vi kan ha fem gjester i private hjem, som altså kommer i tillegg til vertskapet.

Disse koronareglene gjelder i Narvik nå
LES OGSÅ:
Og fordi vi ikke har smitte i Narvik på samme måte som man ser på Østlandet og i Vestland, kan det kanskje være vanskelig å forholde seg til tiltakene. Når trusselen blir fjernere, blir også tiltakene fjernere.
Jeg frykter at vi i Narvik begynner å bli slappe på tiltakene. Jeg ser oftere og oftere besøkende på butikker og sentre som uten å mukke går forbi dispenserne med sprit før de begynner å snu på appelsinene for å finne den som er mykest og mest oransje.
Jeg opplever stadig å få folk i ryggen når jeg står i kø. Hvis jeg legger godviljen til kan jeg være med på at det kanskje er en halvmeter imellom oss. I beste fall. Jeg vet ikke hva folk gjør i hjemmene sine, ikke har jeg noe med det heller, men kommer vi til å følge oppfordringen om ikke å invitere flere enn fem gjester? Jeg bare spør.
Vi kan ikke bruke det at vi er forvirret over hva som gjelder og ikke som en unnskyldning for å slippe opp smittevernreglene. De er der av en grunn. For oss i Ofoten handler det nå om å holde koronasmitten unna så godt og lenge som mulig. Det gjør vi ved å holde avstand, vaske og sprite hendene og holde oss hjemme når vi føler oss syk. Ikke ved å så tvil om tiltakene.
Debatten på NRK tirsdag kveld var interessant i så måte. Helseminister Bent Høie og assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen R. Nakstad, måtte svare på kritiske spørsmål om tiltakene som nå er innført. Koster de mest inngripende tiltakene mer enn de smaker? Og virker de? Det ble hevdet at tiltakene var tvilsomme og ineffektive.
Vi er i en situasjon hvor vi har et virus som sprer seg både lett og raskt. Vi er i en situasjon hvor mennesker – unge som gamle – kan bli alvorlig syke av å bli smittet og få covid-19. Vi er i en situasjon der helsevesenet fra én dag til en annen kan knele fordi for mange blir syke og trenger behandling samtidig. Eller sykepleiere og leger blir utsatt for smitte og må i karantene og ikke får gjort jobben sin. Vi er i en situasjon hvor viruset ikke kan bekjempes eller forhindres med en vaksine. Den finnes ikke ennå. Og selv om en viss president på valg hevder noe annet, er det fortsatt en stund til før vi har en vaksine som kan brukes på mennesker.
Dette er ikke tiden for å spørre om tiltakene er effektive eller ikke. Dette er ikke tiden for å tvile på om tiltakene faktisk hjelper. Dette er tiden for å spørre: Kan vi være forsiktige nok?
Ja visst er enkelte av tiltakene inngripende. Ja visst kan tiltakene oppfattes urettferdige.
Det er fortsatt tungt å holde en begravelse som ikke alle kan være med på.
Det er fortsatt vanskelig å ha familieselskap der ikke alle kan inviteres.
Det er prisen å betale for å holde hjemstedet sitt smittefritt. Prisen for å slippe opp på tiltakene er høyere. Prisen for å la tiltak være tiltak kan føre til en større nedstengning enn den vi ser nå. Selvsagt er alle i sin fulle rett til å stille kritiske spørsmål til tiltak vi ikke kan dokumentere at virker, men poenget er: Kan man dokumentere at det ikke virker? Hva risikerer vi ved å ikke være forsiktige nok?
I vår skrev jeg i et Ukeslutt: Vi må holde ut litt til. Nå sier jeg det igjen: Hold ut litt til, for din og min skyld. Hvor lenge litt til er? Aner ikke, men når vi kommer dit er jeg sikker på at vi vil se at det var verdt det.
God helg!

Om jeg skulle miste alt, vil jeg likevel alltid ha dette: Jeg stoler på deg
LES OGSÅ: