45 år gammel ble Toine utålmodig - bare tre år etter er hun førstekandidat til stortingsvalget

ENGASJERT: MdGs egen Toine C. Sannes har alltid vært samfunnsengasjert. Dermed ble hun like godt politiker.

ENGASJERT: MdGs egen Toine C. Sannes har alltid vært samfunnsengasjert. Dermed ble hun like godt politiker. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bare tre år etter er hun MDGs førstekandidat i Nordland til stortingsvalget.

DEL

På spørsmål om Toine C. Sannes politiske karriere svarer hun at den er «svært» kort. Samtidig har hun siden 2014 rukket å gjøre kometkarriere innad i Miljøpartiet de Grønne. Nå er hun Nordlands førstekandidat til stortingsvalget.

I samarbeid med de andre Amedia-avisene i Nordland presenterer Fremover i løpet av sommeren de mest aktuelle stortingskandidatene fra Nordland før høstens valg.

– Jeg har egentlig alltid vært litt over gjennomsnittet samfunnsengasjert. Men jeg vil kalle meg det motsatte av en politisk broiler, sier Sannes.

Mangfoldig bakgrunn

Bakgrunnen for det svaret ligger i at hun har en svært variert bakgrunn fra studie- og yrkesliv. 48-åringen har nemlig rukket å studere markedsføring, fiskerifag, ledelse på BI og kommunikasjonsrådgivning.

– Jeg har alltid syntes at det har vært viktig å få ut budskap på en sånn måte at folk faktisk kan forstå, forklarer Sannes den sistnevnte utdannelsen med.

Øksnes-kvinnen har jobbet i privat næringsliv i 20 år. På den tiden har hun blant annet vært innom Fre-Tex, der hun var daglig leder. Hun har jobbet med salg av fisk, og hun har vært journalist. For å nevne noe.

– Jeg har gjort veldig mye forskjellig, oppsummerer Sannes.

Tre ting engasjerte

Da hun 45 år gammel fant ut at hun skulle engasjere seg politisk var det tre ting som sto på agendaen: fiskeriressurser, avfall fra industrien og ikke minst oljeboring. Da var ikke veien lang til Miljøpartiet de Grønne, men det var ikke bare det som gjorde at hun valgte seg nettopp dem.

– Det jeg ble begeistret for er at de Grønne er blokkuavhengige. Vi samarbeider med dem som kan gi oss det vi vil ha, og det kan være både på høyre og venstre side i politikken. Klima og miljø er ikke forbeholdt venstresiden, slik jeg ser det, forteller kandidaten.

Og hun legger heller ikke skjul på at hun har stemt både til høyre og venstre i politikken tidligere.

– Jeg ønsker ikke å bli satt i noen politisk bås, kommer det klart fra Sannes.

Kandidaten

Fremover vil i løpet av sommeren presentere de mest aktuelle stortingskandidatene fra Nordland til høstens valg.

Navn: Toine C. Sannes

Alder: 48

Parti/plass på lista: MdG, førstekandidat

Hjemkommune: Øksnes

Politisk CV: Startet lokallag for MdG på Sortland i 2014. Nestleder i fylkesstyret. Sentralstyremedlem.

Sivilstatus: Samboer.

Twitterprofil: @toinec

Neste i vår serie: Mona Fagerås (SV)

Unge er utålmodige

Da hun startet lokallaget på Sortland var det riktig nok ingen lokale saker som engasjerte henne, hun ser det hele i litt større sammenhenger. Og hun kjenner seg ikke igjen i at politikere i MdG er «ekstra» engasjerte.

– Jeg vil nok tro at de fleste som er politikere på mitt nivå er engasjerte. Men jeg kjenner ikke til hvordan det er å være i de andre partiene, så det kan jeg ikke svare på, bemerker hun.

MDG har en ung medlemsmasse. Førstekandidaten har en formening om årsaken til det.

– Endringene vi står ovenfor må skje raskt. Og ungdommen er utålmodige. De vil at det skal skje i deres levetid, da haster det med å komme i gang, påpeker Sannes.

Saken fortsetter under bildet:

KOMPETENT: 48-åringen har viet mye tid til fisken. Hun har både utdannet seg innen fiskeri og jobbet med det.

KOMPETENT: 48-åringen har viet mye tid til fisken. Hun har både utdannet seg innen fiskeri og jobbet med det. Foto:

Skal vises

Toine C. Sannes er sikker på hva som blir det viktigste etter hvert som valgkampen trapper opp mot slutten av sommeren. Det blir å vise at de faktisk eksisterer.

– Det blir viktig å få fram at vi er et realistisk alternativ for folk i Nordland. Vi er ikke et byparti som skal ta fra folk på bygda bilen, sier Sannes.

Hun viser til at partiet i sitt alternative statsbudsjett foreslår å sette av 500 millioner kroner i året til å bygge ladestasjoner.

– I Nordland er det for eksempel slik at man ikke bare kjøper seg en elbil først og så venter man på en ladestasjon. Man må jo være trygg på at man har lademuligheter, før man investerer i elbil. Slik er det ikke i dag, poengterer hun.

Og ikke minst blir det viktigste for partiet hennes å komme seg over sperregrensen på fire prosent.

– Det skal vi klare ved å bli mer synlige i fylket og trygge velgerne på at MdG er et reelt alternativ. Vi må få forklart nordlendingene at oljen som var det trygge alternativet før, nå er det utrygge alternativet. Oljen skal etter hvert bort, det vet vi. Da er det viktig at vi har en plan B. Utviklingen i Europa og verden går fort innenfor fornybare energikilder. Havvind og sol er de nye energikildene. Norge står i fare for å bli en sinke fordi vi stoler på at oljen skal berge oss, avslutter Toine C. Sannes.

Kandidaten

Fremover vil i løpet av sommeren presentere de mest aktuelle stortingskandidatene fra Nordland til høstens valg.

Navn: Toine C. Sannes

Alder: 48

Parti/plass på lista: MdG, førstekandidat

Hjemkommune: Øksnes

Politisk CV: Startet lokallag for MdG på Sortland i 2014. Nestleder i fylkesstyret. Sentralstyremedlem.

Sivilstatus: Samboer.

Twitterprofil: @toinec

Neste i vår serie: Mona Fagerås (SV)

GRØNN GJENG: Her ser vi fra venstre: Bent Bakkan (fylkestingsrepresentant), Anne-Birgith Mørkved, (kommunestyrerepresentant Flakstad), Bror Martin Hansen (kommunerepresentant Narvik) Toine C. Sannes (førstekandidat Nordland) og
Christopher Hermansen (Grønn Ungdom). Pressefoto.

GRØNN GJENG: Her ser vi fra venstre: Bent Bakkan (fylkestingsrepresentant), Anne-Birgith Mørkved, (kommunestyrerepresentant Flakstad), Bror Martin Hansen (kommunerepresentant Narvik) Toine C. Sannes (førstekandidat Nordland) og Christopher Hermansen (Grønn Ungdom). Pressefoto.

Artikkeltags