Gå til sidens hovedinnhold

Kaptein mener fergene er usikre: – Passasjerene må berge seg selv

Artikkelen er over 1 år gammel

Mannskapet om bord på fergene i landet slår bemanningsalarm. De hevder de ikke kan klare å utføre redningsoppgaver hvis en ulykke skjer. Og passasjerene har større tillit til mannskapet enn mannskapet har til seg selv.

Det kommer fram i en rapport om norske ferger som Klassekampen omtalte tidligere i år.

Kapteinen på ferga som går mellom Bognes og Lødingen, Harald Åge Weines, uttaler seg som medlem av Norsk Sjøoffisersforbund. Han sier til avisen at bemanningen er for lav slik den er i dag, og at det i verste fall kan bli slik at mannskapet ikke kan bistå i en eventuell krisesituasjon.

– Må berge seg selv

– Det er lagt opp til at passasjerene må berge seg selv, sier Weines, og legger til:

– Vi er heldige, for vi har catering og dermed litt tilleggsbemanning, men selv da, er vi få. Vi er sju personer, og ferga tar 400 passasjerer.

Han sier til Klassekampen at kapteinene settes i en vanskelig situasjon, når de blir gjort ansvarlige mens rederiene nedbemanner.

Til Fremover sier han at det ikke er verst på hans ferge-

– De største problemene ser vi kanskje på Vestlandet. Her har det vært mye skriverier om problemene.

Passasjerene har mer tro på mannskapet enn mannskapet selv

Det er Safetec som i vinter laget rapporten på oppdrag for Norsk sjøoffisersforbund. I rapporten kommer det blant annet fram at nær 60 prosent tror det er usannsynlig at de kan håndtere panikk blant passasjerene. Nær 40 prosent tror ikke de kan bidra til å slukke en brann.

I rapporten blir også passasjerene spurt. 1.327 av passasjerene har svart, og undersøkelsen viser at passasjerene har større tillit til mannskapet enn mannskapet har til seg.

Kommentarer til denne saken