Katrine syr munnbind av sengetøy: – Det er en god følelse å gjøre noe nyttig

SYR: Katrine Nysted har allerede sydd ti munnbind, og lager gjerne flere.

SYR: Katrine Nysted har allerede sydd ti munnbind, og lager gjerne flere. Foto:

Bardudølene tar produksjonen av smittevernutstyr i egne hender.

DEL

Nordlys: Bardu kommune gikk i forrige uke ut og ba om hjelp fra folk til å få sydd beskyttelsesmasker, og responsen lot ikke vente på seg. I løpet av noen få timer hadde tolv lokale damer meldt seg, og fikk utlevert stoff fra et overskuddslager av sengetøy. Bestillinga var at de skulle sy 10–12 munnbind hver.

– Jeg er kjempeimponert over at folk er så villige til å stille opp. Utrolig bra, sier assisterende rådmann Rita Bjørn i Bardu kommune.

I alt meldte om lag 40 personer seg til tjeneste, og står klare til å bidra ved behov. I utgangspunktet trengte kommunen å få laget 100 beskyttelsesmasker til bruk for helsepersonell i omsorgssektoren, og allerede har man fått inn 120 hjemmesydde munnbind. Disse skal nå kokes og vaskes hos den lokale vekstbedriften Bapro AS før de distribueres ut.

– Er munnbindene gode nok?

– Ja, det er doble munnbind sydd av dynetrekk, og dette er tett bomullsstoff. De skal ikke brukes i de mest smittefarlige tilfellene, men for det meste i omsorgssektoren, sier Bjørn.

MUNNBIND: Bardu kommune har på få dager fått inn 120 hjemmesydde munnbind. Her er det rådmann Håvard Gangsås som tester at beskyttelsen sitter som den skal, sammen med assisterende rådmann Rita Bjørn som lovpriser lokalfolkets innsatsvilje.

MUNNBIND: Bardu kommune har på få dager fått inn 120 hjemmesydde munnbind. Her er det rådmann Håvard Gangsås som tester at beskyttelsen sitter som den skal, sammen med assisterende rådmann Rita Bjørn som lovpriser lokalfolkets innsatsvilje. Foto:

Glad for å hjelpe

En av syerskene er Katrine Nysted, som i løpet av to dager sydde ti munnbind. Hun er klar for nye oppdrag ved symaskinen hjemme på Setermoen hvis det blir behov for flere.

– Trenger de hjelp så stiller jeg opp. Vi er ei lita bygd hvor folk tar vare på hverandre, og jeg synes det er ganske verdifullt å kunne bidra, sier hun.

Hun synes ikke det var vanskelig å sy munnbind.

– Sy kan jeg, så det gikk ganske greit. Vi fant ei oppskrift på nett hos Hønefoss Dyrehospital som vi brukte, forteller hun.

Nysted er lærer, og er for tiden travelt opptatt med undervisning og mye annet hjemmefra.

– Arbeidet med munnbindene tar jeg innimellom og på kveldstid. For meg er det litt terapi å gjøre dette. Jeg senker skuldrene når jeg setter meg ved symaskinen, og det er en god følelse å gjøre noe nyttig, sier hun.

Hørte Gilbert på radio

Enhetsleder Inger Linaker i Bardu kommune var den som tok initiativ til den lokale produksjonen av munnbind.

– Det har vært fokus på at det er for lite smittevernutstyr både lokalt og nasjonalt, så jeg bestilte hjemmesydde munnbind for å ha i beredskap. Inntil videre har vi nok, men går det tomt så har vi disse å bruke. Ideen fikk jeg da jeg hørte Mads Gilbert på radioen si at man kunne sy munnbind selv, og at sykehuslaken dugde, forteller Linaker.

– Er de like bra som de vanlige munnbindene?

– De er nok ikke like tette, men skal fungere. Bedre enn å være helt uten iallfall. Så dette er godt både for smittevernberedskapen i bygda, og for moralen og dugnadsinnsatsen, sier hun.

Artikkeltags