Fjellguide om dødsskredet: – Alltid en risiko

Artikkelen er over 1 år gammel

Skredprognosen for Kebnekaise lå på faregrad tre, altså betydelig skredfare. Likevel valgte guide-selskapet å gjennomføre heliski-turen som endte med at en nordmann i 60-årene omkom.

DEL

Gruppen med skikjørere besto av et titalls norske og svenske turister. De hadde flydd opp på en fjelltopp med helikopter for å ta seg ned på ski.

Da de kjørte gjennom Nalloområdet ved Kungsleden og fjelltoppen Sielmatjåkka utløstes et skred som endte med at en mann i 60-årene fra Oslo omkom.

– Ulykken kunne muligens vært forhindret hvis snøinformasjonen vår hadde blitt benyttet. Det sier talsperson i Fjällsäkerhetsrådet Per-Olov Wikberg til SVT.

Bakgrunn: En person tatt i skred på svensk side.

Han forteller videre til nyhetsbyrået at Fjällsäkerhetsrådet består av representanter fra flere myndigheter og organisasjoner med stor kunnskap om fjellsikkerhet. Det er deres ansvar å forebygge eventuelle ulykker gjennom informasjon og prognoser.

– Men det er opp til selskapene å benytte seg av informasjonen og bedømme hvor stor risikoen er, forklarer han.

Fjellguiden Dick Johansson mener at guide-selskapet tok riktig beslutning om å gjennomføre turen til tross for stor skredfare.

– Det er ikke mennesker som har gjort noe galt, det må man ha klart for seg. Vi som er fjellguider lever av dette og kan kjøre når det er faregrad fire også. Vi foretar en grundig sikkerhetsvurdering og følger anbefalingene fra Fjällsäkerhetsrådet – men det er alltid en risiko.

– Om vinteren handler det om snøskred og om sommeren jord -og steinskred. Dødsfall er imidlertid svært, svært sjelden og i dette tilfellet var det et spørsmål om uflaks, sier Johansson.

Artikkeltags