Generaladvokaten vil ikke gi anbefaling om Kebnekaise-ulykken

Ulykkesflyet: Det var dette flyet, et Lockheed Martin C-130 Hercules transportfly, som fløy rett inn i Kebnekaise den skjebnesvangre dagen i mars 2012.

Ulykkesflyet: Det var dette flyet, et Lockheed Martin C-130 Hercules transportfly, som fløy rett inn i Kebnekaise den skjebnesvangre dagen i mars 2012. Foto:

Statsadvokaten i Nordland vurderer gjenopptakelse av ulykken, og har nå fått svar fra én av to instanser.

DEL

I desember 2017 sendte en tidligere ansatt i Luftforsvaret et varsel til ledelsen i Luftforsvaret, som omhandlet Kebnekaise-ulykken i 2012. Fem personer om bord i et fly på vei fra Evenes til Kiruna døde, da flyet fløy rett inn i Kebnekaise. Dette kom fram i en artikkel Klassekampen skrev i mars 2019. Varsleren mente det var flere kritikkverdige forhold rundt ulykken som aldri hadde blitt belyst.

VG tok opp tråden på saken i september, og i deres artikkel ble det malt et bilde av en omfattende ukultur i Luftforsvaret, som varsleren mente var den bakenforliggende årsaken til Kebnekaise-ulykken.

I etterkant av disse artiklene har statsadvokaten i Nordland, Geir Fornebo, bedt om tilbakemeldinger på hvorvidt Kebnekaise-saken skal gjenopptas. Det skrev VG 1. oktober. Nå har konstituert generaladvokat Sigrid Redse Johansen svart på forespørselen til statsadvokaten. Ifølge VG mener hun «det vil være bra for allmennhetens tillit til straffesaksbehandlingen at politiet gjør en ny etterforskning av Kebnekaise-ulykken».

Johansen påpeker like fullt overfor VG at hun ikke tror at en ny etterforskning vil ha et annet utfall enn den forrige, basert på opplysningene som hittil har kommet fram i Klassekampen og VG. Hun har derfor, ifølge VG, ikke svart statsadvokaten med en anbefaling verken den ene eller den andre veien.

Politimesteren i Nordland har ikke sendt sitt svar til statsadvokaten ennå.

Kebnekaise-ulykken ble i første omgang etterforsket av Militærpolitiet, men statsadvokaten henla saken i 2015.

Artikkeltags