Fikk ubehagelig overraskelse da hun skulle besøke grava: – Skjønner at de har en jobb å gjøre, men de går for lettvinte løsninger

NEDFREST: Slik så det ut etter at graven var måket fram igjen.

NEDFREST: Slik så det ut etter at graven var måket fram igjen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Måtte ha hjelp for å grave fram gravsteinen etter at snøfreseren hadde vært i aksjon på kirkegården.

DEL

Nordlys: Heidi Gjenga på Finnsnes har sendt klage til Tranøy kommune etter at gravsteinen til hennes far på Reindalen kirkegård ble funnet neddynget i hardpakket snø. Det skjedde for om lag tre uker siden, etter at kirkegården var ryddet med snøfreser.

– Det var mamma som fant gravsteinen slik, og det var ikke gøy. Hun måtte ha hjelp for å få måket fram steinen, sier Gjenga til Nordlys.

Hun forteller at en hel rad med gravsteiner, om lag ti stykker, var frest ned med snø. I snøen var det også stein og sand som kan gjøre skade.

– Vi får se om gravstøtten er skadet når vi undersøker nærmere, det vet vi ikke ennå. Det blir lett riper i steinen, og lykter blir også lett skadet når snøen freses på dem.

– Må vises respekt

Gjenga synes det er merkelig at ikke kirkegården kan ryddes for snø uten at det freses rett på gravsteinene. Ifølge henne er det god plass på området for å rydde vekk snøen.

– Jeg synes ikke at dette er greit. Det er ikke slik det skal være. Det må vises respekt på et sårbart sted som dette, hvor noen pårørende er mer sårbare enn andre. Jeg skjønner at de har en jobb å gjøre, men de går for lettvinte løsninger, sier hun.

– Har du fått svar på klagen?

– Nei, men jeg har purret.

Det er to og et halvt år siden hennes far ble gravlagt, og hun har også tidligere klaget på at graven til faren har blitt nedlesset av jord i forbindelse med klargjøring av andre graver.

– De er litt slurvete. Det trengs en holdningsendring, sier Heidi Gjenga.

– Ingen har klaget før

Kirkeverge Stein Iden sier han ikke har vært på kirkegården og inspisert selv.

 – Men det har vært brøytet slik i alle år og det har vært uproblematisk. Dette er første gang vi får klage på dette, sier han.

Iden sier det er naturlig at det kommer noe snø på gravene.

– Dette er en levende kirkegård, med aktivitet. Men vi gjør alt med beste hensikt og prøver etter beste evne å gjøre det så skånsomt som mulig, sier han.

Kirkevergen medgir at det kan være noe pukk og strøsand i snøen som ryddes.

– Det er uheldig hvis det oppstår skader, og i så fall skal vi erstatte det, sier han.

Iden henviser ellers til leder for teknisk drift i kommunen å uttale seg om brøytemetodene.

Virksomhetsleder for teknisk drift i Tranøy kommune, Fred-Inge Fredriksen, vil imidlertid ikke si noe om saken.

– Jeg har ingen kommentar til dette. Jeg behandler ikke klager i media, sier Fredriksen, og henviser oss til kirkevergen.

Artikkeltags