7.415 familiedyr fikk hjelp fra Dyrebeskyttelsen Norge i 2017. Det viser tall fra foreningens lokalavdelinger. Dette er en økning på 27,6 prosent fra 2016.

6.664 av dyrene som fikk hjelp i fjor var katter, 267 var hunder. Det er en økning på 26,3 prosent for katter og hele 147,2 prosent for hunder.

Obligatorisk

Nå krever Dyrebeskyttelsen Norge at det innføres obligatorisk ID-merking av dyr.

– ID-merking av familiedyr er den eneste måten vi får plassert ansvaret for dyrets ve og vel der det hører hjemme; nemlig hos eier. Det sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Hun mener kostnaden bør bæres av dyreeier, og dermed blir et enkelt tiltak for god dyrevelferd.

– Har man ikke råd til ID-merking av dyret sitt så har man ikke råd til å ha dyr, sier hun.

ID-merking kan gjenforene eier og kjæledyr.

– Hvis noen finner katten eller hunden din, kan ID-merking være helt avgjørende for om dere ser hverandre igjen eller ikke. Hvis dyret blir påkjørt og dør kan ID-merking gjøre at du faktisk får vite hva som har skjedd, sier produktsjef Einar Brekken i Frende Forsikring.

Obligatorisk ID-merking vil også gjøre det enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper, mishandler eller vanskjøtter dyr.

Dyrebeskyttelsen Norge brukte nesten 17 millioner kroner på å hjelpe dyr i nød i fjor. Over 11 av disse millionene ble brukt til veterinærbehandling og ID-merking.

– Vi har i flere år hatt ID-merking som krav for å kunne forsikre katter. Vi ser stor nytteverdi i et påbud og det er et forslag vi stiller oss helhjertet bak, sier Brekken.

Slik ID-merkes dyr:

Det vanligste er å bruke en mikrochip. Denne kan skannes av dem som finner det bortkomne dyret og sikre rask identifisering og gjenforening med eieren.