Å bli student vil for dere bety en ny selvstendighet. Et liv uten foreldre – som henger over skulderen og maser på om du har gjort lekser. Et liv der du slipper å sitte i timevis med fag du overhodet ikke liker. Å studere innebærer at du må drives av din egen motor og jobbe med et fagfelt du selv har valgt – med drømmejobben i sikte. Det er motiverende! Jeg kan love deg at studietiden vil bli den beste delen av ditt liv. Dette er en livsepoke de aller fleste tenker tilbake på med stjerner i øynene.

Å studere i nord

UiT Norges arktiske universitet er verdens nordligste universitet. Her tilbyr vi både høyere utdanning og vi driver forskning. Vi jobber hver dag med å utvikle ny kunnskap. Og vi ønsker akkurat deg velkommen inn i denne boblen av yrende, nysgjerrighetssdreven hunger etter å skape fremtiden.

Vi ved UiT vil hjelpe deg med å utvikle tankekraften, evnene, holdningene og ferdighetene dine. Derfor sitter verken studentene eller foreleserne her med nesa i boka dagen lang. De gjør praktiske øvelser, tester ut, diskuterer, skriver, er ute i feltet for å høste erfaringer og drar tilbake for å analysere og drøfte. Universitetet er et stort laboratorium der du som student får mulighet til å bidra til å knekke koden på fremtiden og være med på en generalprøve på livet – sånn som du gjerne vil at det skal bli.

En ny periode i livet

Du står nå på terskelen til å bli ung voksen. Du skal ut av redet, ut i verden og inn i en ny virkelighet. Sikkert både skummelt og spennende. Men mest av alt er det epokegjørende – for både hver enkelt og for samfunnet som felleskap. Alle byer og regioner roper nå etter unge hoder, ivrige hender og sterke rygger som kan bære fremtiden. Din generasjon vil oppleve et press og en headhunting i utdanningsårene som vi, i deres foreldregenerasjon, ikke har opplevd maken til.

Du skal nå, kanskje allerede før 15. april, ta valg, ikke bare for ditt eget liv, men valg som får konsekvenser for bevaringen av fremtidens velferdssamfunn. For vi trenger hver og en av dere. For å bygge fremtiden trenger alle kompetanse. Det er faktisk ingen vei utenom. For vi vet at du vil møte kompliserte utfordringer. Og for å løse disse og bygge et reelt bærekraftig samfunn, så må du ha kompetanse.

Den gode nyheten er at det er mange veier til målet. Du kan jobbe og studere ved siden av. Du kan studere fulltid, hybrid, fleksibelt eller digitalt hjemmefra. Du kan reise bort og søke lykken andre steder i landet eller i fremmede land.

Velger du UiT kan du studere for å få et yrke som lærer, revisor, ingeniør, sykepleier, barnevernspedagog, vernepleier eller psykolog. Men du kan også studere musikk, landskapsarkitektur, beredskap, informatikk, idrett, friluftsliv, språk, kjemi, statsvitenskap, medisin, historie eller jus – for å nevne noen. UiT er et breddeuniversitet – som betyr at vi har faktisk 260 ulike studier – noe for enhver smak.

Verden og Nord-Norge trenger deg

Husk at samfunnet trenger nettopp deg. Vi har ikke råd til at du ikke gjør noen ting. For veier, sykehus, skoler, idrettshaller, byer og festivaler – de bygger ikke seg selv. De koster penger, arbeidskraft og individets vilje til å stå på. Norge trenger dere alle sammen. Uansett hva dere er interessert i eller ønsker å lære mer om.

Nord-Norge er mulighetenes region. Her i nord har vi masse ressurser, fantastisk natur, spennende kultur og unike muligheter for å skape et sunt og levedyktig livstempo, der jobb og fritid kan balanseres. Dette er faktisk et kinderegg så gullfarget at det nesten er for godt til å være sant.

Det store valget
«Hva skal jeg velge», tenker du kanskje nå? Begynn med å tenke gjennom hva du liker å drive med. Hva er duflink til, og hva synes du virker spennende å lære? «Det er utrolig mange muligheter i dag, og hjernen vår er faktisk ikke skapt for å velge blant så mange muligheter», hevder psykologspesialist ved UiT, Jørgen Sundby. «De som holder alle veier åpne, kan få det vanskelig», sier han. «Derfor er første skritt å kutte ned til tre–fire alternativer som du har kapasitet til å vurdere ordentlig».

Så derfor er mitt råd at du må undersøke. Les om studier på https://utdanning.no. Dersom du finner noe spennende, noter deg det.

Ingen oppskrift

Det finnes ikke noen klar oppskrift på hvordan dette bør gjøres, eller i hvilken rekkefølge du bør gjøre hva, skriver Ingrid Krøvel-Velle. «Noen av dere vet kanskje hva dere ønsker å jobbe med uten at dere vet hvordan dere skal komme seg dit. Andre har interesser innenfor et fagområde, uten at de er sikre på om dette kan bli en fremtidig jobb. Noen er interessert i nesten alt, og noen i nesten ingenting». Boken Studievalggir gode innspill til deg som står midt i prosessen.

Uansett må du gi deg selv tid til å ta et valg og tid til å tenke deg om. Så snakk med folk. Kanskje kjenner du noen som studerer eller som har en jobb som virker spennende. Snakk med dem.

Mange studenter hos oss vet ikke akkurat hva de ønsker å bruke livet og kompetansen til før de har studert i flere år. Så du trenger ikke å ha planene klare fra A til Å når du bestemmer deg for hva du vil studere, det er lov å ombestemme seg. Livslang læring er jo nøkkelen for å leve i et samfunn som utvikler seg enormt raskt.

Det eneste du må love meg er at du må bruke timene, dagene og årene foran deg til å bygge egen kompetanse, på ett eller annet vis. For Nord-Norge og Norge trenger deg. Vi har ikke råd til å la noen gå til spille. Og du trenger et liv som gir mening. Under utdanning får man givende dager som innebærer utfordringer, men også vennskap - som oftest både forelskelse og sene kvelder.

Å bestemme seg for å bli student tror jeg er den fineste gaven du kan gi deg selv. Jeg kan love deg at et korps av dyktige fagfolk vil ta imot deg med åpne armer. Lykke til med utdanningsvalget!