Norges skiforbund og Narvik kommune gjør som de tidligere har varslet: De søker VM i alpint i 2029 lagt til Norge og Narvik.

Skiforbundet og Narvik sender brev til det internasjonale skiforbundet (FIS) den 1. mai 2023 hvor de annonserer sitt kandidatur, og den 1. september samme år leveres søknaden offisielt til FIS Council. I slutten av samme måned vil Narvik få muligheten til å ha en 10 minutters presentasjon av sin søknad overfor FIS Inspection Group, mest sannsynlig under et møte i Sveits.

Foran denne runden har styret i søkerselskapet Alpin VM 2029 fått med seg tidligere alpinist Kjetil André Aamodt på laget.

Aamodt (51) er en av de mest meriterte alpinister i verden gjennom tidende med åtte OL-medaljer og 12 VM medaljer i sin karriere.

Unikt konsept

Aamot forteller til Fremover at han har et helt spesielt forhold til Narvik hvor han første gang deltok i Hovedlandsrennet i 1986 på Ankenes, og siden i flere NM som har vært arrangert i Narvik.

– Narvik har et unikt og spektakulært konsept med traseer fra fjell til fjord som vil gi hele alpinsporten et gedigent løft, mener Aamodt.

Han påpeker også at Narvikfjellet som anlegg med nærhet til byen hvor lokalt engasjement og gjestfrihet, kombinert med solid kompetanse og erfaring på arrangement vil være en styrke for Narvik sitt kandidatur.

Norge og Narvik fikk som kjent ikke VM i 2027 noe som ikke var en stor overraskelse for Aamodt.

– De færreste får mulighet til det på første forsøk, sier Aamodt, men legger til at gjennom den sterke søknaden og de prestasjoner som ble gjort har gjort Narvik bedre kjent ute i Europa.

Stor alpinnasjon

For alpinlegenden er det også et viktig poeng at Norge som en av de største alpinnasjonene aldri før har arrangert et VM foruten om da Oslo sto som OL-arrangør i 1952.

– Samtidig har vi 67 medaljer i alpint, hvorav 25 gull, påpeker Aamodt.

At det nå er vår tur å arrangere et VM i alpint er han ikke i tvil om sett i lys av Norges posisjon i alpinmiljøet, og ser at Narvik har et unikt konsept. Men samtidig er det også tøffe konkurrenter om arrangement i 2029.

Andorra som også var med i 2027 går videre med sin søknad, og i tillegg har også Val Gardena i Italia meldt seg på i konkurransen. Begge kjente arrangører av Verdenscup som Aamodt kjenner godt til.

– Men igjen så har vi et unikt konsept som jeg er sikker på står seg veldig godt i den konkurransen, mener Aamodt.

Vise seg frem

Allerede kommende vinter vil Narvik få muligheten til å vise seg frem internasjonalt med Europacupavslutningen 19.–23. mars, og ifølge Kjetil André Aamodt vil dette bli en ypperlig anledning for å vise seg frem foran det internasjonale alpinmiljøet.

– Da vil ledere fra alpinnasjoner fra hele Europa være til stede i Narvik.

Selv har han lyst til å komme til Narvik i forbindelse med Europacup avslutningen, og sier noe spøkefullt at han gjerne stiller som prøvekjører.

– Da får vi også håpe at Narvik viser seg fra sitt aller beste med vindstille og sol, legger han til

Enorm styrke for Narvik

Daglig leder i søkerselskapet Erik Plener er svært godt fornøyd med at Kjetil André Aamodt går inn i det nye styret, og med det styrker laget foran neste søkerunde.

– Kjetil (André Aamodt) har stor kompetanse innen alpint som vi vil dra mye nytte av. I tillegg har han et stort nettverk innad i det internasjonale alpinmiljøet, forteller Plener til Fremover.

Styret i Narvik 2029 har allerede startet arbeidet mot den nye søknaden som skal overleveres FIS i september neste år.

Styret VM 2029 består av: Knut-Eirik Dybdal (leder), Eirik Frantzen, Kjetil André Aamodt, Tove Moe Dyrhaug, Sigbjørn Aanes, Sverre Seeberg, Lena Hope og Erik Røste. Daglig leder er Erik Plener.