(Avisa Nordland)

Folket og juryen var samstemte. Nå er Kjetil Knutsen kåret til Årets Nordlending.

I år som i fjor, og alle år tidligere, fikk juryen hjelp fra Nordlands befolkning – både til å finne fram til ti kandidater, og til å avgjøre hvem som vant prisen i år.

Se sendingen fra Stormen bibliotek øverst i saken.

Totalt kom det inn nesten 600 forslag, fordelt på 140 forskjellige navn, da juryen ba folket i Nordland om hjelp til å finne gode kandidater til hedersprisen Årets Nordlending.

Folket har også mobilisert og gitt sine stemmer. Totalt kom det nemlig inn nesten 7300 stemmer.

Majoriteten av disse gikk til mannen som nå har fått hedersbetegnelsen Årets Nordlending 2021 – Kjetil Knutsen.

Suksesstreneren fra Bergen fikk desidert flest nominasjoner. Han fikk også soleklart mest stemmer i avstemmingen som ble publisert i november.

– Betyr mye

Det var en stolt Glimt-trener som takket for prisen.

– Det er litt vanskelig å ta det inn over seg. Jeg er opptatt av fellesskapet, men jeg blir utrolig glad i folk og nordlendingene har fått en stor plass i mitt hjerte. Jeg føler at jeg har fått en plass i deres også. For en enkel bergenser så betyr det veldig mye. Jeg har hatt fem fantastiske år i Bodø, med utrolig mange dyktige mennesker, og folket her er fantastisk, sier han.

– Derfor har jeg så utrolig lyst til å være med dette laget videre. Jeg tror det er mer å hente ut. Jeg er utrolig stolt over å få være med på å utvikle og bygge klubben. Vi har vist at vi kan konkurrere med mange i det store utlandet fra vakre Bodø, og det gir meg vanvittig mye hver eneste dag.

Han beskriver reisen han har vært gjennom som «utrolig».

– Jeg er utrolig glad for at jeg har fått være med på dette. Jeg er også utrolig glad for at jeg får drive med det jeg liker best. Det er en krevende jobb, og det har vært en ærlig prosess i det siste.

På spørsmål om han begynner å føle seg som en nordlending svarer han slik:

– Jeg har en farmor fra Helgelandskysten, så det er 25 prosent. Nå har jeg bodd her så lenge at det minst må være 49 prosent nå, smiler han.

Under kan du lese både juryens og folkets begrunnelser.

Juryens begrunnelse

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland, distriktsredaktør Vibeke Madsen, NHO Nordland-direktør Daniel Bjarmann-Simonsen og Gro Bergrabb, direktør i Nordland Musikkfestuke har utgjort årets jury.

Dette er deres begrunnelse:

Kjetil Knutsen er av NRK Nordland og Avisa Nordland kåret til «Årets Nordlending 2021».

Etter fjorårets historiske seriemesterskap, der Glimt knuste alle rekorder, yppet seg mot selveste Milan – og leverte naturstridige prestasjoner – forsvant angrepstrioen som sto for de fleste målpoengene til utlandet.

Uten disse stjernespillerne var det få som trodde suksessen kunne gjentas for klubben som historisk har gjort dårlige sesonger etter gode.

Men Glimt gjorde det igjen. De skapte nye stjerner. De utviklet prestasjonene. De forsvarte gullet. De siste 40 årene er det kun tre andre klubber i Norge som har klart det samme.

Ikke nok med det: Glimt gikk ubeseiret gjennom gruppespillet i Europa. Seieren 6–1 over Roma på Aspmyra var det største tapet til en av verdens mest meritterte trenere. I Bodø møtte José Mourinho sin overmann Kjetil Knutsen.

Nå vet alle fotballinteresserte i Europa hvem Bodø/Glimt er. Nye internasjonale kamper venter neste år. Glimt er blitt et fryktløst nordnorsk eventyr som hele Norge trykker til sitt bryst.

Grunnmuren er bygget på godt lederskap, et robust kollektiv, sterk identitet og tydelig spillestil. På toppen kommer selvtillit og tro på at man kan bli så god man vil med ståsted i det arktiske Norge. I kombinasjon med jordnær ydmykhet er dette en vinneroppskrift til inspirasjon for oss alle i nord.

Kjetil Knutsen har vært hovedtrener for Glimt siden 2018. Alle som har fulgt Knutsen ser kvalitetene hans. Høy intensitet, full dedikasjon, ukuelig tro på lagets ferdigheter og egen filosofi. Alltid opptatt av utvikling, prestasjon og kollektiv samhandling. Han stiller tøffe krav til seg selv og omgivelsene. Han har en ekstrem evne til å holde fokus og løfte fram gleden over å spille viktige kamper. Han er en prestasjonskulturbygger.

Han ser hvert menneske i gruppen. Han er en mester i få ut potensialet hos den enkelte spiller. Historien om Kjetil Knutsens suksess, er også historien om hvordan spillere som mislykkes andre steder blomstrer under hans ledelse i Bodø.

Årets vinner er beskjeden på egne vegne. Han er mer opptatt av løfte fram fellesskapet enn seg selv.

Kjetil Knutsen er kåret til årets trener i Eliteserien tre år på rad. 53-åringen er ung i sin trenerkarriere, men er allerede karakterisert som den dyktigste norske treneren siden Nils Arne Eggen.

Hans prestasjoner er lagt merke til langt ut over Norges grenser. Han har vært koblet til trenerjobber både i Norge, Sverige, Skottland og England. I fjor mente New York Times-kommentator Rory Smith at Knutsen burde vært nominert til «Årets trener i verden» – i selskap med Jürgen Klopp og Zinédine Zidane.

Årets jury har bestått av direktør Gro Bergrabb i Nordland Musikkfestuke, regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland, distriktsredaktør Vibeke Madsen i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

I statuttene til prisen heter følgende: «Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje».

Det er sjelden at en som ikke er nordlending kåres til årets nordlending. Juryen forholder seg både til statuttene og til at «Kjetil Knutsen er en bodømann», slik supporterne synger.

Juryen mener at årets vinner tilfredsstiller alle deler av kriteriene.

Det gjør også folk i Nordland. Det kom inn 600 forslag på 140 forskjellige navn. Kjetil Knutsen fikk klart flest nominasjoner.

7 300 mennesker har gitt sine stemmer og begrunnelser. Kjetil Knutsen fikk suverent flest stemmer.

Kjetil Knutsen er «Årets Nordlending 2021».

Gratulerer!

Folkets begrunnelser

 • Det Kjetil Knutsen har fått til med «den lille klubben fra en liten drittby» er en så enorm prestasjon. Vi var egentlig fornøyd etter et sølv i 2019. Nå 2 år senere går vi mot gull nummer 2 og har slått selveste Roma 8–3 over 2 kamper og ligger an til å vinne gruppen i Europa. Bodø/Glimt med Kjetil i spissen har satt hele landsdelen vår på kartet, både nasjonalt og internasjonalt.

 • Ingen har satt Bodø og landsdelen mer på kartet (tillogmed det internasjonale kartet) enn KK. Hvor mange millioner har ikke fått seg resultatet på San Siro mot AC Milan? for å ikke snakke om eventyret om José Mourinho og as Roma? Glimt med KK i front har gitt Bodø og Nord-Norge en fantastisk markedsføring fram mot BODØ 2024.

 • En fenomenal kulturbygger, som smitter langt ut over fotballens arena.

 • Ingen har satt Nordland på kartet i en slik grad denne mannen har klart de siste to årene, ikke bare i Norge, men over hele verden, en utrolig prestasjon!

 • Ingen over, ingen ved siden av. Det han har gjort for laget Glimt og byen Bodø både innad i Norge og utenfor landegrensene gjør at han helt klart fortjener tittelen «Årets nordlending». Håper bare han blir værende.

 • Det Knutsen og teamet bak har gjort med Bodø/Glimt er nesten ikke til å tro. Ingen har gitt meg så mye glede som Glimt de siste to-tre årene. Skriv under ny kontrakt nå, Kjetil, så jeg slipper å ha flere mareritt om deg som Rosenborgtrener.

 • For en trener. Han fikk fotballspillere som andre hadde slått hånden av, til å blomstre i Glimt. Bodø Glimt har blitt et lag som alle frykter. Slik har det ikke vært bestandig.

 • Jeg mener Kjetil Knutsen har satt Bodø/Glimt og Nord-Norge på det europeiske fotballkartet. Han og teamet rundt Bodø/Glimt har vist at det er mulig å stable på bena et internasjonalt konkurransedyktig lag (uten rike onkler og ivrige sponsorer) nord for polarsirkelen. Kjetil Knutsen viser hvordan man bygger stein på stein over tid. Han fortjener egentlig en egen statue i Bodø.

 • Hans bidrag til å skape et vinnerlag, gjenskape et vinnerlag og bringe stolthet til en hel nasjon. En verdig vinner!

 • Ingen kan promotere Bodø og Nordland ute i verden på samme måte som Bodø/Glimt har gjort de siste årene. I front for utviklingen står KK. En selvskreven vinner, spesielt med tanke på prestasjonene levert på den internasjonale scenen.

 • Det måtte en bergenser til for å gjenreise Nordlands stolthet. Og på hvilket vis: Kjetil Knutsen har satt Bodø på europakartet – intet mindre. Og suksessen bare fortsetter. Vi andre står bare og måper – og ønsker vi også var nordlendinger!

 • Å få til det som Knutsen har fått til med Bodø Glimt er bare rett og slett imponerende. Sølv i 2019, Gull 2020 og gull i 2021 også. Herlig at han framstår som en fokusert trener på det laget han trener, etter alt mediestyret om hvilket lag han eventuelt kommer til å trene til neste år.

 • Årets Nordlending bør ha satt Nord-Norge på kartet nasjonalt og internasjonalt. Kjetil Knutsen er den som har klart det best og skaffet seg et navn store deler av Europa snakker om. Han har vist at med minimale ressurser at det er mulig for et lite lag, fra en liten by og bli markedsført på en måte som ingen andre har klart. Han bør få denne utmerkelsen da han fortjener det.

 • Kjetil står fram som en moderne pedagog og leder som sammen med sitt «trener drømmeteam» (Kalvenes, Bjørkan og Kolstad) og resten av klubben har løftet Glimt til nye høyder. Sjelden har man vært like stolt over en trener og en klubb som i år. «J-feltet» sitt slogan «Vær stolt av kor du e fra» har aldri stått sæ bedre enn i år.

 • Bodø Glimt er laget i mitt hjerte. Kjetil Knutsen har gjort en fantastisk jobb som trener for Bodø Glimt. Han har bidratt sterkt til at laget nå er et av de beste om ikke det beste laget i Norge. Laget har under hans ledelse også blitt lagt merke til internasjonalt.

 • Kjetil Knutsen har med sitt lederskap av laget (Bodø/Glimt) virkelig bidratt i år med å sette byen og landsdelen på verdenskartet. Sjelden har vel regionen fått mer oppmerksomhet enn etter Bodø/Glimts prestasjoner under Kjetils ledelse. Det er vel bare Nordlyset og Midnattssola som kan nærme seg, men disse foregår i kun avkortede perioder. Kjetil Knutsen leverer hele året, år etter år.

 • Satt Bodø på kartet over Europa, og skapt øyeblikk man før kun har turt å drømme om. Bygger en fantastisk prestasjonskultur som er et forbilde for alle klubber og organisasjoner.

 • Hans unike evne til å bygge et lag, med lagånd og inkludering. For en som ikke VAR fotballinteressert, har han virkelig klart å skape engasjement. Ikke bare grunnet resultatene, men gjennom hvordan han framstår som person og den nøkkelpersonen han har vært i klubben.

 • Kjetil Knutsen har satt Bodø på kartet, både innenlands og ute i Europa/verden. Han virker som en solid mann, som er ett godt forbilde for andre trenere (er sjelden «usympatisk») og promoterer – og leder, Bodø Glimt på en fremragende måte.

 • Har gjentatt suksess med Bodø Glimt nå 3 sesonger på rad. Dette på tross av å miste sine sterkeste spillere etter hver sesong. Dette er meget imponerende. Hans filosofi og personlighet har lagt grobunn for en herlig fotballkultur i Glimt.