Kjører du på disse dagene går bilturen raskere i sommer

UNNGÅ KØ: Ved å kjøre på de litt mindre populære dagene kan bilferien bli mer behagelig og gå raskere. Illustrasjonsfoto

UNNGÅ KØ: Ved å kjøre på de litt mindre populære dagene kan bilferien bli mer behagelig og gå raskere. Illustrasjonsfoto

Overvåkning av kjøremønster gir interessante svar.

DEL

Norgesferie betyr også bilferie for svært mange denne sommeren. En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, viser at 1,3 millioner nordmenn skal på bilferie i sommer.

Det betyr at det kan bli kø på veiene. Samtidig forventes det så godt som fullstendig fravær av utenlandske biler på veiene i Norge i sommer.

Mye trafikkdata

Fremtind har de siste tre årene overvåket norske bilisters kjøring. Hele 360 millioner kjørte kilometer er registrert. Ut ifra dette kan de si når det er lurt å kjøre for å unngå kø i sommer.

Ikke uventet er det tre sommermånedene juni, juli og august de månedene nordmenn kjører mest. Fredagene i skoleferien er på topp ti av dager nordmenn kjører mest i løpet av året. Forsikringsselskapet fraråder å kjøre på fredager. De store trafikkmengdene starter i 12-tiden og avtar i 19-tiden på kvelden.

Kjøredataene viser at det er best å gjennomføre kjøring på lørdager, helst før klokken 10 og etter klokken 16.

– Lørdager er også den dagen bilistene kjører med best flyt. Det betyr en mer defensiv kjørestil som gir mindre risiko for både uhell og kø, sier Svein Skovly, leder for Innovasjonslab i Fremtind via en pressemelding.

Holder seg i Nord-Norge

Søndag er også en dag med mye trafikk, men den er jevnt fordelt utover dagen og kvelden. De som har overvåket bilistenes kjøring vet også hvor fort de har kjørt. Dermed vet de at de kjører fortest på nettopp søndager. Dette beror nok på at mange da kjører lengre distanser på landeveier.

De dagene som har minst trafikk er i gjennomsnitt tirsdager og onsdager.

I undersøkelsen kom det fram at de som bor i Nord-Norge i størst grad oppgir at de skal legge ut på bilferie i sommer. De skal også kjøre i sin egen region. Det er flest unge som skal på bilferie. 41 prosent av de i aldersgruppen 18 til 24 år skal på bilferie. Av dem som skal på bilferie skal 40 prosent kjøre til eller på Vestlandet. 55 prosent av dem som skal dit er folk fra Oslo. Av dem som skal på bilferie i Nord-Norge er hele 87 prosent av dem nordlendinger selv. Den resterende hovedmengden er fra Trøndelag. 41 prosent av dem som skal til Østlandet er fra Vestland fylke. Og 49 prosent av dem som skal til Sørlandet er fra Rogaland.

Artikkeltags