Avisa Nordland: Tirsdag innkalte Bodø kommune til pressekonferanse for å orientere om nye smittetall, tiltak og vaksine. De siste smittetallene mandag var at seks nye var smittet, mens 43 var i isolasjon og 200 i karantene.

Under pressekonferansen tirsdag opplyser kommunikasjonssjef Tord Berthinussen at seks nye er smittet det siste døgnet.

– Alle har ukjent smittevei, sier Berthinussen.

41 er nå i isolasjon, 150 i karantene.

– Til tross for strengeste tiltak, har vi ikke klart å slå ned dette fullstendig. Tiltakene har så langt gitt oss en stabilisering av totaltallet nye smittet, men ikke fått ned andelen med ukjent smittevei, sier Kai Brynjar Hagen.

– Er det noen sammenheng mellom de seks?

– Noen sammenhenger er det, men i hvilken grad det har betydning vet vi ikke.

– Virker tiltakene vi har?

– Ja, de virker på at vi får stabilisert situasjonen i rimelig grad, men ikke tilstrekkelig.

– Det kan gå mange uker til man ser resultat?

– Jo lenge observasjonstid, til bedre effekt ser man. Men vi har ikke mye tid å vente på tiltakseffekt nå. Så vi er nødt å introdusere så mange tiltak vi kan slik at vi kan slå ned dette innen kort tid.

Strengere tiltak

Nå kommer det også nye og strengere tiltak, sier ordfører Ida Pinnerød.

– Da er det en-til-en-virksomhetene som ikke er medisinsk. Frisører, barbershop, hudpleie inkludert behandling av negler, solarier, massasje, tatovører, piercing. Det vil vi stenge fra midnatt natt til torsdag.

– VI har nasjonalt tiltaksnivå 5A, pluss lokale tiltak som vi innførte nå og det med maks fem gjester. Men i tillegg til det, kommer det endringer fra regjeringen som viser at tiltaksbyrden mot barn- og unge er tung, så de fjerner forbudet mot fritidsaktivitet ute for barn under 20 år med inntil ti personer og alle fra samme kommune såframt man kan opprettholde avstandsregelen. Det betyr at man kan lage fritidsaktivitet ute inntil ti personer for personer under 20 år, forklarer Pinnerød.

Les også: Kai Brynjar om disse tallene: – Gjør oss ekstra bekymret

Gode vaksine-nyheter

Hva gjelder vaksiner er det gode nyheter.

– Vi får 950 nye Pfizer-vaksiner neste uke. De går til førstegangsvaksinering. 1500 personer over 75 år har ikke fått vaksine og starter innkalling i morgen, sier Tor Claudi.

Pinnerød skyter inn at det er strenge nasjonale føringer til hvordan man skal prioritere vaksiner.

– Det er folk som ringer med vaksinespørsmål til smittesporingsteamet. Det må de være så snille ikke å gjøre, sier hun.

Claudi sier at det også kan bli vaksinering i påskeuka.

– Så langt er 2800 fullvaksinert, 5750 vaksiner satt, 1000 helsepersonell fått AstraZeneca, 320 ansatte på sykehuset er fullvaksinert med Pfizer og 850 har fått AstraZeneca.