Gå til sidens hovedinnhold

Klimastreik er deltakelse, ikke fravær!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste tiden har ungdom over hele landet gått til klimastreik. På fredag og mandag ble det streiket i hundretall utenfor Narvik rådhus. Jeg var så heldig å få møte demonstrantene på fredag med Emmeli Hope Nilfjord i spissen. Noe som provoserer meg er at demonstrantene får fravær for streiken.

Når mange voksne er likegyldige til klimaendringer og noen til og med nekter for at vi kan påvirke klimaet i det hele tatt er det helt nødvendig at barn og ungdom røsker i oss voksne og er tydelige. Dette bør miljøengasjert ungdom få være med på. De burde ikke få fravær for det, de burde få pluss i margen.

SV mener fraværsgrensa er for rigid. Om vi lar den stå i veien for ungdom som vil vise sitt engasjement for klima og miljø, så legger vi i virkeligheten lokk på engasjement hos ungdom. Aksjoner er en viktig vei inn i demokratiet. Og for mange ungdom som ikke er medlem eller tillitsvalgt i en organisasjon eller ungdomsparti, er aksjoner det eneste politiske arbeidet de kan være med på.

Vi trenger mer engasjement blant ungdom. Ikke mindre. Vi trenger mer deltagelse og aktivitet utenfor klasserommet. Ikke mindre.

Når de sentrale politikerne nekter å innvilge politisk fravær for å delta i en stor aksjon som klimastreiken, så sier de samtidig at alt ikke-parlamentarisk arbeid som aksjoner ikke er politikk på høyt nok nivå. Dette er et smalt og snevert elite-syn på demokratiet som miljøengasjert skoleungdom ikke fortjener.

Skal vi begrense samfunnsengasjement til ettermiddager mellom 18-21? Er det egentlig tid til engasjement etter skoletid? Jeg synes vi må anerkjenne aktivisme som en viktig del av demokratiet. Ikke alt av demokrati foregår i kommunestyrer, fylkesting eller storting. Eller på partimøter. For mange ungdom er det å møtes under faner og paroler, og se at flere ungdom er opptatt av de samme sakene, den første erfaringen med å delta i demokratiet. For noen er det kanskje også den eneste.

Og er det egentlig fravær? I den nye overordnede delen av læreplan der demokrati og medvirkning er et eget fokusområde, står det: «Demokratiske verdier må fremmes gjennom aktiv deltakelse i hele opplæringsløpet.»

#Klimastreik er ikke fravær. Det er deltagelse!

Kommentarer til denne saken