Gå til sidens hovedinnhold

Klimastreik

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi opplever i dag at ungdom streiker for å sette fokus på den elendige klimapolitikken som føres og har vært ført i Norge i mange år. Det hele startet med Svenske Greta Tunberg. I 2018 streiket hun for første gang ved Riksdagen i Stockholm.

Tre tusen streiket i Bergen nå på onsdag. Det brer om seg i hele verden. Ikke uventet er jeg enig med ungdommen. Jeg ikke oppfordre ungdommen til å forlate skolen for å streike. Men jeg oppfordrer ungdommen til å engasjere seg i kampen for å få til en mer ekspansiv klimapolitikk, det begynner å haste dersom vi skal makte å nå de målene som Norge har forpliktet seg på i Parisavtalen.

Det beklagelige når det gjelder klimautviklingen, slik jeg ser det, er at min generasjon ikke evner å se tilstrekkelig langt frem i tiden. Hvordan vil vårt levesett påvirke våre barnebarns levesett om 50 år? Det er derfor det gleder meg at ungdommen engasjerer seg. Det er dere som skal overta etter oss. Det er dere som skal arve det overforbruket som vår generasjon har påført klimautviklingen.

Mens jeg skriver dette ser jeg at noen av dere gjennomfører den første markeringen på Rådhustrappa. Flott.

Vil ungdommen i Narvik fortsette å engasjere seg slik vi ser i mer urbane strøk? Vil dere påvirke oss folkevalgte? Aksepterer dere at hver 17 mai slipper vi masse heliumbalonger ut i naturen, at vi lar gummigranulaten fra forballbanenen bli til microplast i havet. Aksepterer dere at de cruicebåtene som ikke får komme til Vestlandet på grunn av store utslipp, blir invitert hit til Narvik. Vil dere følge eksempelet til Greta Tunberg, eller vil dere lukke øynene etterhvert for den klimautviklingen som de fleste voksne gjør?

Bror Martin Hanssen

gruppeleder Miljøpartiet De Grønne

Kommentarer til denne saken