Onsdag er landslagspausen i ishockey over. Det spilles fire kamper i 1. divisjon. Serieleder Narvik hockey møter Bergen på hjemmebane, et Bergen-lag som har vunnet tre av sine fire siste kamper, hvorav to er mot topp fire-lagene Comet og Nidaros. Sportslig er hockeylaget i landets nest største by på opptur. De største utfordringene er utenfor isen: Økonomi og organisasjon.

Møte i styret torsdag

Fremover var i kontakt med styreleder i Bergen hockey, Anne Berit Kolmannskog, foran onsdagens kamp mot Narvik. Hun bekrefter at styret har satt frist til torsdag, dagen etter kampen mot Narvik, for å få inn friske midler.

– Det jeg kan si er at vi har bestilt billett til kampen mot Narvik onsdag, og torsdag 17. november skal vi ha møte i styret om herrelaget. Hun legger til:

– Det er krevende økonomisk, men vi jobber med situasjonen.

– Betyr det at det kan være siste kamp herrelaget spiller onsdag, at dere vurderer å trekke laget, Kolmannskog?

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi ønsker ro rundt laget og jobben vi gjør.

Saken fortsetter under bildet

Dette skrev de

Kolmannskog ønsker heller ikke å utdype mer innlegget som var lagt ut i et nyhetsbrev til medlemmene i Bergen hockey 1. november. I det brevet står det, sitat:

« Informasjon fra styret: Klubben holder høy aktivitet, tross knappe ressurser. Denne sesongen er driften krevende både økonomisk og organisatorisk. Spesielt herrelaget er inne i en kritisk fase. De har siden sesongstart manglet personer i helt sentrale roller. Vi ser nå at denne mangelen på folk gir alvorlige ringvirkninger for økonomien til laget. Styret har satt frist til 17. november med å få på plass friske midler til videre drift av herrelaget. Det vil bli innkalt til allmøte for alle medlemmer i klubben der styret vil informere om situasjonen. Datoen for dette møtet kommer.»

Fremover kontaktet leder i Narvik hockey, Jon Harr, i anledning Bergen-brevet.

Harr: – Tøffe tider

Harr sier Bergen hockey sin utfordrende situasjon, ikke minst økonomisk, ikke er enestående.

– Det er tøffe tider for flere, også oss. Jeg har snakket med leder i Nidaros i Trondheim, også de har vanskelige tider økonomisk, sier han.

Narvik hockey topper tabellen i 1. divisjon, men topper ikke denne med millioner på bok. Fremover har tidligere skrevet om den beintøffe 2021-2022-sesongen, der flere kvalikspill på senvinteren var med på å forverre økonomien. Etterslep fra en dyr sesong der flere spillere ble hentet inn for å bidra i siste halvdel av 2021-2022, der opprykket til Fjordkraft-ligaen glapp med ei fattig scoring, påvirker nå-situasjonen.

– Vi har det utfordrende økonomisk og må snu hver ei krone, medgir han.

– Betyr noe

Samtidig jobber Harr og flere i og rundt styret med samarbeidspartnere. Og et lokalt næringsliv han skryter av.

– Vi har flere fantastiske støttespillere i Narvik, og et næringsliv som bidrar. Støtten vi får lokalt tolker jeg slik at vi betyr noe for Narvik-samfunnet, skyter han inn.

Det koster å drive ishockey på det planet Narvik gjør. Og det er ikke noe lettere økonomisk å være i 1.divisjon, enn i Fjordkraft-ligaen, ifølge Harr.

– Reisekostnadene er langt på vei de samme, men tilskudd, som tv-penger og muligheter for inntekter, er mye større i Fjordkraft-ligaen, sier han.

Narvik hockey har tosifret antall millionbudsjett. Det trenger klubben hvis den skal være i toppen av 1.divisjon eller spille i toppligaen.

Saken fortsetter under bildet

Tur til 120.000 kroner

Jon Harr viser til to utgiftsposter - hva det koster for klubben å leie treningstid til sine lag samt dommerutgifter til de to herrelagene i allnorsk ishockey.

– Vi betaler 1.100 kroner timen for alle våre lag i hall-leie. På en sesong blir det rundt en million kroner. Vi kalkulerer med 400.000 kroner bare i dommerutgifter, kan han fortelle.

For å illustrere hva en reise for herrelaget koster, så er turen til Trondheim og de to møtene med Nidaros forleden et godt eksempel..

– Denne turen kom på vel 120.000 kroner, og det er ikke den dyreste i sesongen, påpeker Harr.

Samtidig er lederen i Narvik hockey optimist med tanke på de neste årene.

– Selv om det er tøft å drive en idrettsklubb på dette nivået, så har vi stor tro på prosjektet vi nå driver fram. Vi har ansatt Øystein Haugen som daglig leder og rigger klubben for fremtiden. Dette blir suverent bra, avslutter Harr.

Tøft i Fjordkraft-ligaen

Det er er også harde tider for lag i Fjordkraft-ligaen. NRK meldte i ei sak 1. november følgende: Lillehammer hockey står midt i en økonomisk krise. Det ble kjent under et møte mellom administrasjonen i klubben og 150 medlemmer. Der ble det klart at klubben har to måneder på seg til å skaffe over én million kroner for å klare handlingsplanen fra ishockeyforbundet, ifølge GD. I fire år har klubben vært underlagt handlingsplanen, etter at de for fire år siden hadde et underskudd på 1,9 millioner kroner. Kravet nå er at klubben har positiv egenkapital før årsskiftet.