Gå til sidens hovedinnhold

Kommunene er over halvveis i ordførerkabalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Ordførerkabalen har allerede gått opp i mange kommuner, men fortsatt forhandles det i nesten halvparten.

Årets valg kastet kortene i lufta i mange kommuner. En rekke steder må partier som har hatt ordførervervet i årtier, gi fra seg kjedet til en arvtaker fra et annet parti.

Blant disse er Drammen, der det fredag ble kjent at Arbeiderpartiet får tilbake ordførervervet etter 16 år med blått styre.

Til nå har ordførerkabalen gått opp i drøyt 190 kommuner. I de resterende pågår forhandlingene fortsatt. Men partiene holder kortene tett til brystet om hvor mange kommuner de håper på ordføreren.

– Ting kan endre seg fort. Og mange kommuner har ikke konstituerende møter før langt ut i oktober, sier en kilde i et av de større partiene.

Ap = byparti

Ap har foreløpig 72 ordførere på plass, ifølge partikontoret. Foruten Drammen blir det Ap-styre i Trondheim, Tønsberg, Elverum og Hvaler.

I tillegg kjemper Ap om toppvervet i byene Bergen, Stavanger, Tromsø, Bodø, Fredrikstad og Sarpsborg, samt i flere mindre byer som Hammerfest, Kristiansund, Årdal, Lærdal og Røros.

I forrige periode hadde Ap 201 ordførere.

Sp-drøm

Senterpartiet ble størst i hele 129 kommuner og har godt håp om å øke tallet på ordførere fra dagens 98. Til nå er 82 ordførere på plass, opplyser partikontoret.

En av kommunene Sp ønsker seg, er Stange, hjemkommunen til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, der Ap har styrt i nesten 100 år. Men dette er det nå opp til Nærmiljølista Ottestad, som fikk tre mandater i kommunestyret, å avgjøre.

– Saken blir først avgjort på et medlemsmøte søndag, opplyser Nærmiljølistas 1.-kandidat Paal Ravnaas til NTB.

Høyre taperen

Høyre er allerede kåret til årets ordførertaper etter at de blant annet mistet Stavanger etter 24 års styre og trolig heller ikke får oppfylt drømmen om å styre i noen av de andre større byene. I tillegg ble Høyre størst i bare 44 kommuner, mot 60 i 2015.

Så langt er drøyt 20 ordførere på plass, ifølge partikontoret. I tillegg regnes det som svært sannsynlig at Høyre får ytterligere en håndfull kommuner.

Etter valget i 2015 endte Høyre opp med 75 ordførere.

KrF har foreløpig åtte sikre ordførere. Også på Skjervøy, der partiet fikk nesten 33 prosent av stemmene, ligger det an til en KrF-ordfører.

– Det er fortsatt forhandlinger på gang som kan resultere i flere, opplyser kommunikasjonssjef Mona Høvset til NTB. I siste periode hadde KrF 15 ordførere.

SV kan få fem

SV, som fikk 6,1 prosent av stemmene i valget, kan så langt glede seg over å få ordføreren i Steigen, der Senterpartiet har regjert i 12 år, og i Rauma. Det er også duket for en SV-ordfører i Nordkapp, samt i Oslo og muligens også Berlevåg.

Frp har foreløpig to sikre ordførere, i Utstein og Sola. Men posten glapp i både Lindesnes og Ullensaker, selv om Frp ble største parti begge steder i valget.

I den nye kommunen Bjørnafjorden, som inkluderer Frps tidligere «utstillingsvindu» Os, er det fortsatt uklart om Frp får ordføreren selv om partiet fikk nesten 32 prosent av stemmene.

Venstre er så langt sikret ordføreren i tre kommuner, opplyser partiet. Det en halvering fra 2015

Kommentarer til denne saken