Gratangen er blant de siste kommunene i Troms som mandag hadde rådgivende folkeavstemming angående kommunereformen. Frammøteprosenten var 43,1 prosent, og av de 416 godkjente stemmene, utgjorde forhåndsstemmene 12 prosent.

Hele 307 hadde stemt at de ønsker Gratangen som egen kommune, mens 109 stemmer, 26,2 prosent, ønsker en sammenslåing med Narvik og andre kommuner.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

Stor oppslutning

Allerede før åpningen av valglokalet i ungdomshuset på Årstein kl. 10.00, mandag formiddag 6. juni, var det tilløp til kø. Da de første 15 minuttene var unnagjort, hadde 25 personer avgitt sin stemme. Selv om mange av disse var av den eldre garde, var det også en del unge som benyttet stemmeretten.

Utenfor valglokalet gikk samtalene livlig, og at Gratangen fortsatt måtte bestå som egen kommune, var det neppe tvil om.

I Gratangen er formannskapet også valgstyret, og da valglokalet stengte kl. 20.00, ble urna med stemmesedlene overrakt valgstyret som denne kvelden besto av ordfører Eva H. Ottesen (Ap), varaordfører Roy-Idar Sandberg (Gratangen Fellespolitiske Liste) og formannskapsmedlem Tom Anderzèn fra Gratangen Demokratiske Liste. Gratangen Sp hadde ikke høve til å møte, og det hadde heller ikke Aps andre medlem.

Da Fremover kom inn på ordførerens kontor, var det et stort smil hos samtlige, noe som tydet på at dette hadde vært en gledens dag for Gratangen.

Folket har talt

Ordfører Ottesen presenterte resultatet og ga uttrykk for at hun var kjempelettet og veldig glad over at innbyggerne hadde vært så tydelig på at de ønsker at Gratangen skal bestå som egen kommune. Folket har talt, i år er Gratangen 90 år som egen kommune, og nå går vi for 100 år, sa en svært godt fornøyd ordfører. -

Vi ba folket om råd, og det har vi fått så til de grader, poengterte Ottesen, og hun understreket at hun var veldig glad over at kommunen hadde tatt denne prosessen.

Tydelig råd

Varaordfører Roy-Idar Sandberg (Gratangen Fellespolitiske Liste) påpekte at innbyggerne i Gratangen hadde gitt et tydelig råd. Det ville derfor ikke være vanskelig for kommunestyret å fatte sitt vedtak med et slikt resultat. Sandberg mente det hadde vært klokt å involvere innbyggerne, og de har nå gitt kommunestyret sitt råd, poengterte varaordfører Sandberg.

Tom Anderzèn (Gratangen Demokratiske Liste) var meget glad over resultatet. Innbyggerne har nå gitt oss en tillitserklæring og sagt at vi skal styre Gratangen videre, konkluderte Anderzèn.

Gratangen Senterparti ved Rita H. Roaldsen sier at dette var et ganske tydelig signal fra folket om at man ønsker at Gratangen skal bestå som egen kommune. Resultatet er jo overveldende og et klart signal til oss politikere å ta med når vi skal behandle kommunereformen i kommunestyret, sier Rita H. Roaldsen.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android