– Vi håper flest mulig vil bidra med å gi et råd. Bruk stemmeretten din søndag eller mandag, oppfordrer rådmann Wenche Folberg og ordfører Rune Edvardsen.

De to håper Narvikfolk vil tilbakevise spådommene om en laber valgdeltakelse i den forestående folkeavstemningen om Narvik bør slå seg sammen med noen av nabokommunene.

Folkeavstemningen kommer som en følge av at regjeringen sammen med Stortinget har satt i gang en kommunereform der man ser på om det er mulig å få ned antallet norske kommuner.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

Intensjonsavtale

Målet er å få større og mer robuste kommuner, og dette forsøker man i første omgang å få til gjennom frivillige sammenslåinger. Innen sommeren skal bystyret i Narvik ha bestemt seg for hva man vil, men først skal det avholdes en rådgivende folkeavstemning.

Her er det to spørsmål det kan stemmes ja og nei over.

1: Om Narvik skal slå seg sammen med Evenes.

2: Om Narvik eventuelt bør slå seg sammen med andre nabokommuner.

Grunnen til at det skal stemmes konkret over Evenes-alternativet er at det allerede er fremforhandlet en intensjonsavtale om sammenslåing mellom kommunene.

– Narvik og Evenes er to kommuner som har jobbet godt med kommunereformen. Vi gikk faktisk i Ofoten i gang før regjeringen ga startsignalet.

– At vi kom tidlig i gang gjør at vi to kommuner har en god intensjonsavtale oss imellom. Avtalens største styrke er at den er svært realistisk, sier Folberg.

– Si dobbelt ja

I juni skal rådmannen gi bystyret sin anbefaling om hva som er best, at Narvik kommune går videre alene, eller slår seg sammen med nabokommuner.

– Vi er ikke ferdig utredet, men det vi så langt har sett er at det ikke er noe som tilsier at Narvik ikke vil klare seg helt greit alene.

– Og samtidig ser vi at det er flere gevinster på å bli større gjennom sammenslåinger – gitt at vi får gode avtaler kommunene imellom.

– Hva anbefaler du at folk skal stemme?

– Det er ikke naturlig at en rådmann mener noe om dette, foruten at folk bidrar gjennom å bruke stemmeretten sin, sier Folberg.

Rune Edvardsen er imidlertid klar i talen.

– Stem dobbelt ja. Både til Evenes og til å inkludere andre nabokommuner om de vil.

– Det er åpenbare gevinster både for å bygge bedre kommunale tilbud og for å skape vekst og arbeidsplasser, sier ordføreren.

LES OGSÅ: - Narvik bør åpne opp for å ta imot Kjøpsvik, Ballangen og Evenes

LES OGSÅ: Eva Ottesen: – Den så jeg ikke komme

LES OGSÅ: Dette sier avtalen mellom Evenes og Narvik

LES OGSÅ: Slik stemmer du om sammenslåing

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android