Det mener Filip Mikkelsen, lokalpolitiker fra Tysfjord.

Han er en av dem som står bak et innbyggerinitiativ for å få delt hjemkommunen. Det vil si å la Drag og Storjord orientere seg sørover, mens Kjøpsvik vender seg nordover.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

Døende

– Tysfjord kommune i sin nåværende form er ikke bare i krise. Den er døende, er Mikkelsens vurdering av situasjonen, og da med utgangspunkt i Telemarksforsknings beskrivelse av hva som venter om kommunen forblir alene.

– Kommunen er allerede delt langs fjorden når det gjelder viktige tilbud som helse og politi.

– Handelsveiene er også forskjellig. Sørsiden drar til Bodø. På nordsiden drar de til Narvik, noe som er helt naturlig med dagens kommunikasjoner, sier han og forventer at denne delingen av det han kaller den gamle robåtkommunen, blir enda tydeligere i årene fremover.

Der folk bor

Han understreker at hensikten med reformen er at det fortsatt skal være mulig for folk å bli boende også i distriktene.

– Befolkningen er aldrende, alle setter store krav til det et offentlig tilbud, og de kravene blir bare enda større i tiden som kommer.

– Da er det viktig å bli en del av en kommune som makter å gi innbyggerne de tilbudene de etterspør.

– Tjenestene viktigst

– Folketallet krymper stadig, og da er det nødvendig at vi i det minste prøver nye grep, mener Mikkelsen som minner om at det fortsatt er mange som ønsker å bo i distriktene.

– Jeg er ikke så opptatt av hvor rådhuset ligger, men at folk får gode velferdstjenester, sier han om hvorfor han mener det er viktig med kommunesammenslåinger, og hvorfor han absolutt mener Tysfjord ikke kan greie seg i ene alenegang.

Mens sørsidens framtid framstår som mer uklar – Mikkelsen peker på muligheter for å slå seg sammen med naboene Hamarøy og Steigen uten at han har noe tydelig bilde av de endelige grensene – mener han det bør være mye enklere nordover:

– Jeg ser at ordføreren vår og Ballangen-ordføreren snakker godt sammen.

Storsinn

– Min mening er at Kjøpsvik-siden burde gå sammen med Ballangen. En sammenslåing av dem med Narvik og Evenes ville blitt en særdeles god løsning.

– En ressurs, sier Filip Mikkelsen som likevel er tydelig på at det er innbyggerne som først skal si fra om hva de ønsker.

I forkant av søndagens og mandagens folkeavstemning i Narvik, håper han likevel at velgerne vil vise storsinn og sier ja til alle som ønsker å slå seg sammen med dem.

– Det vil være en styrke for fremtiden for å skape en stor region, mener Mikkelsen.

Ballangenordfører Per Kristian Arntzen vil også avvente folkets tale, men sier dette om en modell med nordsiden av Tysfjord, Ballangen, Narvik og Evenes i en stor kommune:

– Klart at det er mulig.

– Håper Narvik vil ha oss

På spørsmål om hvordan Ballangen vil forholde seg til et eventuelt nei fra Narvik til å slå seg sammen med Ballangen, kombinert med et ja til å slå seg sammen med Evenes, svarer han lett humrende:

– Det hadde jo vært bedre for selvbildet vårt om Narvik sier ja, og fortsetter med mer alvor:.

– Skulle det bli et nei, er jo det noe som vi må ta med i vår vurdering til fylkesmannen. Det vil også ha konsekvenser for folkeavstemningen som skal gjennomføres her.

Ordføreren vedgår at han har fått mange spørsmål akkurat om denne problemstillingen og mener det hadde vært enklere for alle om Narvik hadde gjort som Ballangen, det vil si å stille spørsmål om de vil slå seg sammen med nabokommuner, eller ikke.

LES OGSÅ: Eva Ottesen: – Den så jeg ikke komme

LES OGSÅ: Håper flest mulig bruker stemmeretten

LES OGSÅ: Dette sier avtalen mellom Evenes og Narvik

LES OGSÅ: Slik stemmer du om sammenslåing

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android