Ankeret bør bli «Nye Narvik» sitt kommune-våpen!

Bildetekst Bildetekst

Bildetekst Bildetekst

Av
DEL

MeningerForslaget til «Nye Narvik» sitt kommunevåpen har skapt engasjement gjennom mange uker. Innleggene fra Jan P. Pettersen og Henry Arne Hansen i Fremover 12. juni synes jeg er en innertier om man skal driste seg til å finne de virkelige årsakene til at nettopp «Stetind» er ønsket av så mange.

«Stetind absolutt en fiasko»

NRK Nordland har 27. mai 2013 en artikkel hvor overskriften er «- Norges nasjonalfjell har blitt en fiasko». Her innledes det med: «I 2002 ble Stetind kåret til Norges nasjonalfjell av Reiseradioens lyttere. Men siden har det meste gått galt. – Det har falt et glemselens slør over fjellet.

I 2002 mobiliserte nordlandskommunen Tysfjord kraftig og brukte 19.000 kommunale kroner på å stemme frem Stetind som Norges nasjonalfjell. De lykkes, men 11 år senere har det som skulle bli en turistmagnet, i stedet forsvunnet fra folks bevissthet.»

Brukte 19.000 kroner til mobiltelefonkort

«Daværende ordfører, den nå avdøde Leif Kristian Klæboe, var en ildsjel og bidro med sitt til at Stetind gikk helt til topps blant mange andre sagnomsuste kjente og kjære fjell.»

Ordfører Klæboe visste råd! «Jeg sendte politisk sekretær på butikken. Der kjøpte hun mobiltelefonkort for 19.000 kroner. Telefonkortene delte vi ut til ungdommene i bygda med klar beskjed om at nå måtte de stemme frem Stetind som nasjonalfjell.» «Det var nære på. Bare dager før det hele skulle avgjøres var både Stetind og Dovrefjell favoritter.»

Narviks tidligere bosetting

Da jeg kom til Narvik på begynnelsen av 1970-tallet, fikk jeg høre av byens «lokalhistorikere» at den første bosettingen på Narvik-halvøya var på midten av 1700-tallet. Det var fem familier som bosatte seg, og alle disse familiene var sjøsamer. Tllsvarende var det vel også tilfelle både i Ballangen og Tysfjord.

Litt spøkefullt sagt er det kanskje litt rart at ikke fellesnemnda har foreslått et par kommager som kommunevåpen, et kommunevåpen som alle tre kommunene har en form for «eierskap» til?

Stetind eller ankeret?

Ved å velge Stetind, vil innbyggerne i Nye Narvik kommune være nødt til å forklare hva som er motivet på stor-kommunens nye kommunevåpen hver gang noen spør om Narviks kommunevåpen.

Det er rimelig grunn til å tro at de som eventuelt vedtar Stetind som Nye Narvik sitt kommunevåpen, også har et forklarende tillegg som standardsvar til de mange som ønsker å vite hva som er «storkommunens» nye kommunevåpen.

Velg ankeret!

Narvik har i dag et meget vakkert kommunevåpen som burde være en selvfølge også for de nye innbyggerne. Det er blitt hevdet at et anker skal sørge for at noe ikke driver av sted, og at ankeret betyr stillhet og ikke fremgang.

Jeg vil snu litt på det og si at et anker også kan bety trygghet. Å føle trygghet i det politiske landskapet som skapes i den nye kommunen, er vel det mest positive som kan skje når beslutninger tas til beste for innbyggerne i Narvik kommune fra 1. januar 2020. Lykke til!Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags