Gå til sidens hovedinnhold

En av våre siste krigsveteranene er gått bort.

Artikkelen er over 5 år gammel

Jan Danielsen døde 30. april i Örebro i Sverige, 98 år gammel. Han deltok som svensk frivillig i krigen i Norge, og var blant annet med på kampene i Nord-Norge fram til kapitulasjonen den 9. juni.

Sammen med kameraten Pål Påhlson kom Jan over grensen i drosje, og meldte seg 15. april som frivillig på Kongsvinger festning. Allerede etter to dager ble kompaniet satt på prøve i harde kamper ved Roverud. De norske styrkene hadde store tap, og det ble skrevet i svenske aviser at Jan var blant de falne. Det var et sjokk for foreldrene som ikke visste at sønnen etter tjeneste som frivillig i Finland, nå hadde gitt seg i vei til Norge.

På grunn av militært sammenbrudd i sør, ble de to svenske kameratene dimittert, og planla å komme seg over til England. De gikk om bord på et britisk fartøy i Åndalsnes, men kursen ble underveis endret mot nord. I Tromsø besluttet de to svenskene å melde seg til tjeneste på Setermoen for IR 16. Slik havnet begge i de harde kampene på Narvik-fronten der Pål ble skutt og drept på Neverfjell den 14. mai. Jan var nestkommanderende i sin tropp, og i fremste linje under de siste og avgjørende kampene i fjellkrigen før general Otto Ruge den 9. juni sendte ut en overraskende erklæring om våpenstillstand.

Med det begynte den tunge marsjen ned fra fjellet. Våpen ble innlevert på Setermoen, og så gikk Jan Danielsen til fots gjennom Sørdalen, over grensen til Torneträsk. I Sverige ventet rettergang for lovstridig krigstjeneste i Norge. Han ble fradømt retten til å gjøre tjeneste i den svenske hæren. Dette ble det bråk av, og beslutningen ble omgjort av den svenske armésjefen i slutten av 1940.

Jan førte dagbok mens han var i Norge. Med svensk militærutdanning i ryggmargen, var han kritisk til mye av det han så. En norsk løytnant ryddet og tørket av bordet, mens lottene som så på, svarte at de var frivillige og gjorde hva de ville. Soldatene var stort sett fiskere og bønder med kortvarig militærtjeneste. Etter to måneder i fjellkrig med «raskelaget» skiftet Jan mening, og fikk seinere aldri fullrost sine soldater i de to bataljonene til IR 16.

Som tilegnelse i biografien «Jan og Nordens frihet» skriver Jan Danielsen; Till mina fjällkamrater

Jan Danielsen var hele livet en norgesvenn, og kom ofte tilbake til Nord-Norge. Så sent som i 2008 ble han av forsvarets helikopter løftet opp på Neverfjell til steinkorset som markerer stedet det vennen Pål ble skutt. Ved et veterantreff i 2011 fikk Jan Danielsen en lang samtale med Kong Harald som han satte svært stor pris på.

Kommentarer til denne saken