Mørkholla blir mandag kveld et sted for å minne saksofonisten Michael Brecker. Han gikk bort i 2007, i en alder av 57 år.

Stor innflytelse

Leder i Narvik Jazzklubb, Håvard Stubø, beskriver musikeren slik:

– Michael Brecker var én av de mest innflytelsesrike musikere av sin generasjon uavhengig av sjanger og instrument. Han var av mange ansett som den viktigste saksofonisten siden John Coltrane.

Han peker på at mannen som rakk å bli 57 år etterlot seg en enorm musikalsk arv.

– Det spenner fra et jazzrock/fusion repertoar til små jazzcomboer via gjestesolist på utallige innspillinger med «alle» de store amerikanske artister, kommer det fra Stubø.

– Det er simpelthen umulig å være musikkinteressert i dag uten å være direkte berørt av

Breckers saksofonspill eller noen av de over 900 studioinnspillingene han medvirket på, fortsetter jazzklubblederen. Når amerikaneren skal hylles er det Petter Wettre, Jørn Øien, Daniel Franck, Hermund Nygård og Hans Mathisen som har fått æren av å gjøre nettopp det.

Kvintetten spilles henholdsvis saksofon, piano, bass, trommer og gitar.

Inspirert

Jørn Øien er født i Narvik, og har selv gjort karriere som jazzmusiker.

– Det er en ære for meg og for oss andre å få spille musikken hans, sier Øien.

Lørdag opptrådte de for fullt hus i Trondheim.

– Vi har samlet topplaget fra jazz-Norge. Det er fantastisk å få spille musikken som har inspirert oss alle. Brecker var en stilskaper og hadde utenomjordiske tekniske kvaliteter. Alle har et forhold til han, og de unge drar han opp i dag, låter det fra Øien.