Gå til sidens hovedinnhold

«Korona-professor» tror han har svaret på når vi kan leve normalt igjen

Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik er overbevist om at vaksineringen betyr slutten på koronakrisen.

– Ja, dette er sannsynligvis begynnelsen på slutten. Vi har nå tre vaksiner i Europa. Og det fins ti vaksiner utenfor Europa, blant annet i Russland. Det betyr at vi vil alltid ha en vaksine som virker. Utbruddet vil dermed forsvinne gradvis. I tiden etter sommerferien kan vi sannsynlig begynne å leve ganske normalt, sier Olsvik til UIT som først omtalte saken.

– Folk dør av mange andre ting også

På verdensbasis har man snart passert to millioner døde. Det er ikke noe som professoren ser på som veldig bekymringsverdig.

– Folk dør av mange andre ting også. Spanskesyken tok 60 millioner. Aids tok 10 millioner. Svartedauden tok halve Norges befolkning. Så to millioner er ikke enormt i verdenssammenheng.

UiT har spurt professoren om det stemmer at virus som blir mer smittsomme og muterer også er mindre farlige.

– Ja, det stemmer. Hvis et virus er veldig dødelig, så forsvinner viruset gradvis. Da har ikke viruset en vert å leve i, og da blir ikke viruset reprodusert i verten, og forsvinner gradvis. De «flinke» virusene holder verten relativt frisk, slik at verten går rundt omkring, tar buss, og drar på korøvelse, og dermed smitter så mange som mulig.

– Til nå har dette koronaviruset gjort omtrent 12 000 mutasjoner siden det det først ble oppdaget. Viruset har mutert også i Norge. Det britiske viruset har 17 mutasjoner. Mutasjoner er ikke nødvendigvis farlige. Virus muterer hele tiden og de fleste mutasjonene er til skade for viruset.

– Jeg er veldig imot tvang

Normalt sett holder det at 70 prosent av befolkningen er vaksiner mot enkelte virus for at man skal kunne oppnå flokkimmunitet. De som har vært syke har også en form for naturlig immunologisk beskyttelse.

– Selv om vi blir vaksinerte, så vil viruset fortsatt være her en stund til og folk kan bli syke og døde. Men i 2022 håper jeg virkelig at pandemien vil være historie, selv om ingen kan spå fremtiden, sier Olsvik til UIT.

Professoren uttrykker seg også om de som er skeptiske til å ta vaksinen.

– Jeg er veldig imot tvang. Det skal være frivillig å vaksinere seg. Alle trenger ikke å vaksinere seg, det holder sannsynligvis at 70 prosent gjør det. Det kan være en del helsepersonell som for eksempel de som jobber med svært syke pasienter, de kan være nødt til å ta vaksinen. Men det skal aldri være tvang, men de som nekter å la seg vaksinere, kan måtte få andre oppgaver.

– Nye koronavirus vil komme i fremtiden, men nå vet vi mye mer om hvordan vi kan produsere gode vaksiner, kjapt og billig.

Kommentarer til denne saken