Tidligere er det Gällivare som har hatt den kraftigste smitten av koronaviruset i Norrbotten. Nå varsles det også økning av smitten i Jokkmokk.

Jokkmokk er en av kommunene i landet som har overlevd uten store utbrudd av covid-19. I begynnelsen av juni ble bare en bekreftet sak rapportert for den påfølgende uken som økte til tre funnet smittet i følge fylkesadministrasjonen i Norrbotten.

Statistisk sentralbyrås statistikk rapporterer kun kommuner hvor antallet personer som er smittet utgjør mer enn 15 personer. Der stikker kurven nå utover og blir på 16 smittede totalt, hvorav 5 personer ble smittet forrige uke, skriver den svenske avisen NSD.

Smitten i Jokkmokk er imidlertid beskjeden sammenlignet med i nabokommunen Gällivare. I Gällivare er det 305 smittede per 10.000 innbyggere, mens tallet for Jokkmokk er 33.

Oppdatert informasjon om koronaviruset fra fylkesadministrasjonen i Norrbotten viser at 13 ytterligare personer har fått konstatert smitte i Norrbotten siden torsdag.. Det betyr at totalt 1.483 personer er konstatert smittet i Norrbotten. Elleve personer er innlagt på sykehus. Fire av disse får intensivbehandling.

73 personer med bekreftet covid-19 er døde i Norrbotten.

Fredag skriver VG om en ny rapport, utarbeidet av länsstyrelsen i Skåne på oppdrag fra svenske myndigheter . Her konkluderes det med at svenskene er lei av smittevernreglene og at reglene ikke følges.

Det var svenske Expressen skrev om saken først.

– Man ser at det finnes indikasjoner på en økt smittespredning i landet. Det her med at noen kjenner på en slags trøtthet rundt rådene er jo alvorlig, og det må vi ta tak i et vis, sier Ola Melin, länsoverdirektør ved länsstyrelsen i Skåne.

I rapporten kommer det også frem at flere län melder om at folk i alle aldersgrupper er lei av å holde avstand og følge råd.