Koronastudio, 19. mai 2020

Av
DEL

Permitterte slipper trekk i forskudd fra fredag

Fra fredag slipper koronapermitterte inntil videre å få trekk i dagpenger for forskudd de har fått, siden regjeringen endrer praksisen med trekk i dagpenger.

Praksisen blir endret med umiddelbar virkning, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

– Trekk i dagpengene for å tilbakebetale forskudd settes på pause inntil vi får ordningen med lønnskompensasjon (for dag 3-20) på plass, sier han.

Det innebærer at det ved utbetaling av dagpenger ikke blir lagt inn trekk for forskuddene som permitterte har fått utbetalt. Per 11. mai var det blitt utbetalt om lag 2,7 milliarder kroner gjennom ordningen.

(©NTB)

Helseforbund frykter at koronafrykt fører til at eldre ikke henter medisin på apoteket

Norsk Osteoporoseforbund ser en nedgang i antall eldre med beinskjørhet som henter ut medisinen sin på apoteket. Nå frykter de at nedgangen skyldes koronafrykt.

– Nedgangen tyder på at mange ikke prioriterer å hente ut medisinene sine. Det er mange eldre som er redde for å gå ut, sier Erik Fink Eriksen ved Spesialistsenteret Pilestredet Park.

Han peker på at det å slutte å ta medisinen sin fører til økt beinskjørhet og dermed økt sjanse for beinbrudd.

– Det er viktig at folk tar kontakt med legen sin, dersom de trenger å fornye resepten sin. De må for all del ikke slutte å ta medisin fordi resepten er oppbrukt, sier Eriksen.

(©NTB)

SAS: Kan ta over tre måneder å få pengene tilbake

Det kan ta over tre måneder å få tilbake pengene etter å ha kjøpt reiser fra flyselskapet SAS, opplyser selskapet til VG.

SAS sier de gjør det de kan for å komme gjennom det de omtaler som «henvendelser som savner sidestykke», men innrømmer at det kan ta tid før folk får pengene sine tilbake, skriver avisen.

Den ekstraordinære situasjonen som følge av koronakrisen gjør at flyselskapet ikke klarer å overholde fristen for refusjon.

– Vi jobber oss gjennom refusjonskravene dag for dag, krav for krav, og det kommer trolig i enkelte tilfeller til å ta lenger tid enn tre måneder, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff.

Charterselskapene Ving og Apollo har innstilt alle reiser til utlandet til 20. august

Ving og Apollo melder på egne nettsider at de har bestemt seg for å kansellere alle reiser til og med 20. august.

Ving og Apollo melder at de på grunn av usikkerheten rundt nye reiseråd til Norden og Europa har bestemt at de vil innstille alle reiser, selv om det kan bli åpnet for reiser ut av Norge før 20. august.

– På den måten vil våre kunder ha en mulighet til å planlegge andre feriereiser i sommer, samtidig som vi i Ving kan legge planer for nye, fantastiske reiser til høsten og vinteren, skriver Ving på sine nettsider.

Leder Astrid Bergmål i Virke reiseliv synes det er uheldig at UDs reiseråd skaper for lite forutsigbarhet for norske reiseselskaper.

– Reiserådene gir så stor uforutsigbarhet at mange nå ser at det blir umulig for dem å gjøre noe annet enn å innstille alt. Dette synes vi er utrolig synd, for internasjonalt reiseliv trenger å komme i gang, sier Bergmål til E24.

Fredag 15. mai kom Utenriksdepartementets (UD) oppdaterte reiseråd , hvor de fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Samtidig uttalte UD at det ville komme en ny vurdering for reiseråd i Norden innen 15. juni, og 20. juli for nærliggende europeiske land.

Navs ordning for lønnskompensasjon skal være klar i juni

Ordningen som sikrer permitterte full lønn i 20 dager, skal være på plass i første halvdel av juni, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

Isaksen kan ikke gi en konkret dato, men lover at pengene kommer raskt når alt først er på plass, skriver VG.

– Pengene for de aller fleste vil derfor være på konto etter to-tre dager, sier Isaksen.

Det forutsetter imidlertid at arbeidsgiverne fyller inn nødvendig informasjon når ordningen er klar. Det er nemlig gjort en endring mot hvordan den egentlig var tenkt:

Permitterte skal ikke behøve å søke selv. Isteden skal Nav hente inn opplysninger fra arbeidsgiverne og betale ut penger basert på dette.

Fremdeles fire koronainnlagte på UNN Tromsø

Det er fremdeles fire pasienter som er innlagt på UNN Tromsø med koronasmitte.

Her er de siste oppdaterte tallene fra UNN:

Nordmenn mener økende arbeidsledighet er den største utfordringen

Annenhver nordmann mener økende arbeidsledighet er den største utfordringen i Norge etter at koronaepidemien brøt ut, viser Kantars koronabarometer.

Mens bare 12 prosent av de spurte mente arbeidsledighet var den største utfordringen i januar, er det nå 52 prosent av de spurte som peker på økende ledighet, skriver TV 2.

Målingene om hva nordmenn mener er de største utfordringene er gjennomført siden 2009, og dette er første gang ledighet topper listen. Ved utgangen av april var 9,6 prosent av arbeidsstyrken helt ledige, ifølge Nav.

Før koronaviruset kom til landet var det oppgavene i helsevesenet nordmenn mente var den største utfordringen. Andelen som mener dette er den største utfordringen i landet, har falt fra 50 prosent i januar til 35 prosent nå.

Koronaviruset gjør flere redde for å sende sine nærmeste på sykehjem

Pårørende er engstelige for å sende sine nærmeste til korttidsplasser på sykehjem som har hatt koronadødsfall. – Veldig liten risiko, sier Helsedirektoratet.

Flere koronasmittede personer har dødd på norske sykehjem. Nå er mange pårørende engstelige for å sende sine nærmeste på opphold på sykehjem som har hatt koronadødsfall, skriver NRK.

Både i Kristiansand, Drammen, Bergen og Trondheim har det vært nedgang i etterspørselen.

I Kristiansand var det smitte på tre sykehjem, og spesielt Stener Heyerdahl omsorgssenter var utsatt. Her døde fem koronasmittede pasienter, mens ti var smittet før man fikk kontroll.

– Dette var tidlig i pandemien. Vi fulgte alle rådene til Folkehelseinstituttet (FHI), men smitten kom inn via en symptomfri ansatt. Den rakk å spre seg før vi fikk slått alarm og fikk kontroll på situasjonen, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand til kanalen.

Siden slutten av mars har det vært koronafritt på sykehjemmet.

– Alle nye pasienter testes, og vi får raskt svar så vi vet at de ikke bringer smitte inn på sykehjemmene, sier Haarr.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier situasjonen på norske sykehjem nå er veldig mye bedre enn den var.

– Det er veldig lite ny smitte både på sykehjem og ellers i samfunnet i Norge nå. Det er en veldig liten risiko for å i det hele tatt komme borti koronavirus nå, sier Nakstad.

Over 11.000 har fått koronasmitte i Danmark

Ytterligere 76 personer har fått påvist koronasmitte i Danmark det siste døgnet. Totalt har over 11.000 testet positivt.

Til sammen 11.044 personer har nå fått påvist smitten, viser tirsdagens tall fra Statens Serum Institut (SSI).

Siste døgns smitteøkning var noe høyere enn foregående døgn da det ble registrert 41 nye tilfeller. Mandagens tall var for øvrig også det laveste siden 16. mars.

Mandagens tall viste at totalt 548 personer er registrert døde med påvist koronasmitte.

Fra mandag til tirsdag forelå det 7.800 nye testsvar. Til sammen 402.194 koronatester er blitt gjennomført i Danmark så langt.

Fritt behandlingsvalg blir opphevet fram til nyttår

Tirsdag gjør Stortinget om ni koronaforskrifter til midlertidige lover. En av dem er å fjerne retten til fritt sykehusvalg fram til årsskiftet.

Tirsdag blir regjeringens forslag om midlertidige endringer i helseberedskapsloven dunket igjennom i Stortinget. Bakteppet er koronasituasjonen og behovet for unntak fra gjeldende regelverk.

Siden sykehusene må ha beredskap for å kunne håndtere et høyt antall koronasmittede pasienter, fjernes retten til fritt behandlingsvalg fram til 1. januar 2021. Med unntak av Fremskrittspartiet stiller alle partiene seg bak dette.

I tillegg gjøres det midlertidige endringer i blant annet opplæringsloven, i regelverket for barnevernet, utlendingsloven, straffegjennomføringsloven og plan- og bygningsloven.

Regelendringene har fram til nå vært hjemlet i forskrifter innunder den mye omtalte koronaloven. Men siden koronaloven oppheves 27. mai, må Stortinget vedta de midlertidige lovendringene for at tiltakene skal kunne videreføres.

Nordlandssykehuset Rønvik lager egen sengepost for korona-pasienter

Psykisk helse og rus-klinikken i Nordlandssykehuset Rønvik har etablert egne mottak og egen sengepost for Covid-19 pasienter. Alle poliklinikker og øvrige sengeposter har iverksatt smitteverntiltak. Dette samtidig med at det meste av behandlingstilbud har blitt gjennomført og antall videokonsultasjoner er mangedoblet, skriver Nordlandssykehuset i en pressemelding.

– Dersom vi får pasienter med mistanke om Covid-19, blir disse tatt imot med samme smitteverntiltak som i de somatiske sykehusene. Derfor har vi etablert et eget mottak der pasienter med mistenkt smittes tas imot. Vi har også etablert en egen sengepost for voksne pasienter som skal legges inn og samtidig har mistenkt eller påvist Covid-19, sier klinikksjef Hedda Soløy-Nilsen.

Også barn og ungdom kan være smittet eller ha familiemedlemmer som er smittet. – Derfor er det i Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling også etablert et eget mottak, sier hun.

Konkursras blant klesbutikker i Norge

Klesbransjen i Norge er hardt rammet av koronakrisen. Siden mars har 34 selskaper gått konkurs.

I april i fjor utgjorde klesbutikkene bare 1 prosent av konkursene i Norge, i april i år var andelen 7 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke falt omsetningen i klesbransjen i Norge i mars med 55 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det akkumulerte omsetningstapet i april er på nær 25 prosent.

– Forretninger som selger klær, sko og vesker har vært de store taperne i handelen som følge av koronatiltakene, sier bransjedirektør Bror Stende i Virke faghandel til DN.

Han mener de store kjedene ofte har kontroll på hele verdikjeden fordi de både produserer og selger egne varer, men at det kan være vanskelig for de små som kun videreselger andres merkevarer.

– Når man kanskje har levd på svak egenkapital de siste årene, og nesten drevet på kreditors regning, så tar koronakrisen de svakeste av lasset med en gang. Når det stenges helt ned, har disse forretningene ingen sjanse, rett og slett, sier han til avisa.

Ingen tegn til økning i selvmord under koronakrisen

Helsemyndighetene i Norge ser ingen tegn til at flere nordmenn har begått selvmord som følge av den globale koronakrisen.

Det bekrefter fungerende avdelingsdirektør psykisk helse og rus i Helsedirektoratet, Tor Erik Befring, i en epost til Bergens Tidende.

– Når vi oppsummerer de tilbakemeldingene vi har fått fra kompetansemiljøene, tjenestene i kommuner, legevakt, akuttavdelingene i spesialisthelsetjenesten, henvendelser til forskjellige hjelpetelefoner og andre henvendelser til bruker- og pårørendeorganisasjoner, har vi ingen indikasjon på endringer/økning av selvmordsrate, skriver han.

Politiet har heller ikke opplevd en økning, og sier at det heller kan tyde på at det har vært en nedgang av selvmord.

Artikkeltags