Gå til sidens hovedinnhold

Koronastudio 20. mai 2020

Artikkelen er over 1 år gammel

UNN: Nå kan du sjekke om du har hatt korona

UNN melder at de nå kan teste blodprøver for å se om de inneholder antistoffer mot koronaviruset (SARS-CoV-2). Det vil kunne vise hvor utbredt sykdommen er, hvem som kanskje er immune, og kan også bidra til behandling av alvorlig covid-19.

Fagmiljøer i hele landet har lenge jobbet med å utvikle en blodprøve som kan vise om man har antistoffer mot covid-19. UNN har nå fått muligheten til å tilby en slik antistofftest. Det betyr at fastleger og andre som sender koronaprøver til analyse hos UNN, nå også kan be om å få sjekket om en pasient har vært smittet av covid-19 tidligere

– Positiv antistoffprøve betyr at man har hatt sykdommen, og muligens kan være immun mot å få den igjen. Antistofftester vil også gi viktig informasjon om hvor utbredt smitten har vært i samfunnet, og kan kanskje bidra til utvikling av en behandlingsmetode, sier overlege Garth Tylden ved avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN.

Hvem kan testes for antistoffer?Du kan be om å bli testet for antistoffer dersom du:

Tror du kan ha hatt covid-19Tror du kanskje har covid-19 nåSkal være blodgiver

Selv om man tester negativt (ikke har antistoffer), er det ikke garantert at man ikke er smittet. Mange utvikler ikke antistoffer før 14 dager etter at de fikk symptomer.Selv om man tester positivt (har antistoffer), kan det hende at man fortsatt er smitteførende. Det er heller ikke sikkert at man er immun mot sykdommen selv om man har antistoffer.

FHI skal analysere dødsårsaker i Norge under virusutbruddet

Folkehelseinstituttet (FHI) planlegger analyser av totaldødeligheten og hva folk har dødd av under koronaviruspandemien.

Prosjektet har arbeidstittelen «Dødelighetsanalyser covid-19», opplyser direktør Knut-Inge Klepp for psykisk og fysisk helse i FHI til Bergens Tidende.

Blant det FHI ønsker å få svar på, er om færre har dødd av andre smittsomme sykdommer eller av andre årsaker under virusutbruddet. Resultatene skal brukes til å styrke forståelsen av hvilke helsekonsekvenser et slikt utbrudd har i befolkningen.

Til nå er antallet koronadødsfall for lavt i forhold til antallet dødsfall normalt for perioden til å kunne fastslå om mulig overdødelighet og dødsårsaker kan knyttes til forhold under koronautbruddet.

(©NTB)

ESA godkjenner støtteordning for pakkereisearrangører

EØS-tilsynet ESA har nå godkjent regjeringens plan om å la pakkereisearrangører låne to milliarder kroner.

Dermed kan ordningen settes i drift, skriver ESA i en pressemelding.

Ordningen lar pakkereisearrangørene få dekket inntil 80 prosent av de lovpålagte refusjonene for reiser som ble avlyst mellom 14. mars og 14. juni, på grunn av reiserestriksjoner som følge av koronavirusutbruddet.

– Et hovedformål er å legge til rette for raskest mulig oppgjør eller refusjon av pakkereiser, heter det i pressemeldingen.

(©NTB)

Hellas åpner for turisme 15. juni

Hellas vil igjen ta imot turister fra 15. juni, og fra 1. juli gjenopptas internasjonale flyginger.

– Turistperioden begynner 15. juni når sesonghotellene kan åpne, og direkte internasjonale flyginger til våre turistdestinasjoner vil gradvis begynne 1. juli, sier statsminister Kyriakos Mitsotakis i en TV-sendt tale onsdag.

Hellas har vært mildere rammet av koronapandemien enn land som Italia og Spania. 2.850 mennesker er registrert smittet, hvorav 166 er døde.

(©NTB)

88 nye koronarelaterte dødsfall i Sverige

Det siste døgnet er det rapportert inn 88 nye koronarelaterte dødsfall i Sverige. Dermed har totalt 3.831 personer med koronaviruset mistet livet i Sverige.

Det er i tillegg registrert 724 nye smittetilfeller det siste døgnet, noe som til sammen utgjør 31.523 smittetilfeller totalt.

Antallet pasienter som er eller har vært innlagt på intensivavdeling på svenske sykehus er 1.886.

Sverige har møtt en del skepsis over måten landet har håndtert viruset på, ved å ikke stenge ned i like stor grad som mange andre land. Blant annet har USAs president Donald Trump påpekt at landet har fått svi for sin koronastrategi.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag ble statsminister Stefan Löfven spurt om han synes Sverige har fått et frynsete rykte rundt om i verden på grunn av koronastrategien.

– Jeg deler ikke det bildet om at det er et samstemmig negativt bilde av Sverige, svarte den svenske statsministeren.

– Det pågår diskusjoner hvor noen synes at vi har valgt en spennende vei, mens andre ikke synes at den er noe bra. Men vi er nødt til å ha hele bildet, vi er midt inne i en krise, sier han.

(©NTB)

Rapport: Sikkerhet og personvern ikke godt nok ivaretatt i Smittestopp-appen

Sikkerheten og personvernet er ikke godt nok ivaretatt, fastslår ekspertgruppen som har sett på Smittestopp-appen. De kommer med flere anbefalinger.

Noen av anbefalingene fra gruppen er å fjerne data man ikke trenger, blant annet ved kortere lagringstid, vurdere en mer distribuert løsning og dele opp appen ut fra det todelte formålet – smittesporing og analyse, og gjøre det mulig å velge å delta kun for det ene formålet, heter det i regjeringens pressemelding.

– Denne rapporten er viktig i arbeidet med utviklingen av appen og for å rette opp feil og sårbarheter. Ekspertgruppens innspill vil bidra til å gjøre appen bedre og tryggere, sier helseminister Bent Høie (H).

Kort tid etter lanseringen 16. april hadde halvannen million nordmenn lastet ned appen. I slutten av april hadde Smittestopp 900.000 aktive brukere, men tallet har fortsatt å falle. 12. mai opplyste Folkehelseinstituttet at antall aktive brukere er 689.421.

Appen skal hjelpe med smittesporing og varsle brukeren om vedkommende har vært i nærheten av personer smittet av koronaviruset.

Folkehelseinstituttet vil komme med en ny plan for fremdriften av testingen av appen siden smittesituasjonen i Norge er annerledes nå enn for en måned siden. Den vil komme i løpet av neste uke.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken