Engelsk fotballegende døde av koronaviruset

Den mangeårige Leeds-spilleren Norman Hunter (76) døde fredag etter å ha vært smittet av koronaviruset.

Det skriver Leeds United på sin Twitter-konto.

– Hans død etterlater et gapende hull i familien denne klubben er. Hans ettermæle vil aldri bli glemt, og våre tanker går til hans familie og venner, heter det i en uttalelse fra klubben, som har åpnet en digital kondolanseprotokoll.

Midtstopperen spilte 726 kamper for hvittrøyene i ulike turneringer fra 1962 til 1976. Med klubben vant han blant annet ligaen to ganger og FA-cupen én gang. Han vant også ligacupen og to ganger messebycupen (tilsvarer dagens europaliga).

Hunter fikk 28 landskamper for England. Han var del av troppen som vant VM i 1966, men han fikk ikke spilletid i mesterskapet.

I Storbritannia har over 108.000 personer testet positivt på koronaviruset. Så langt er det registrert over 14.500 koronarelaterte dødsfall i landet.

NTB

Nå mister du sykepenger ved harryhandel – regjeringen endrer reglene

Personer som bryter myndighetenes reiseråd og får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge, skal nektes sykepenger. Det vedtok regjeringen fredag.

– Det er urimelig at personer som bevisst bryter reiserådene fra myndighetene, skal få sykepenger mens de er i karantene. Vi endrer derfor reglene slik at man i denne situasjonen kan nektes sykepenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Endringen ble vedtatt av departementet fredag.

Flere har reagert etter at NRK onsdag skrev at over 2.000 personer er satt i karantene etter å ha påskehandlet i Sverige. Å krysse grensen utløser 14 dagers karantene, noe de handlende trolig var klar over.

– Alle må bidra i dugnaden. Dette er et tydelig signal til dem som spekulerer i dette. De kan ikke forvente å sitte hjemme med full lønn på statens regning når de med viten og vilje har brutt reiseråd, sier statsråden.

(@NTB)

Regjeringen vil forlenge koronaloven med én måned

Den såkalte koronaloven bør forlenges fram til 27. mai, mener regjeringen. Men ikke lenger.

– Jeg mener at en forlengelse av loven i én måned er nødvendig. Vi har sett at loven så langt har vært svært nyttig i arbeidet med å tilpasse samfunnet den nye situasjonen, til beste for enkeltpersoner og næringsliv, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Unntaksloven skal i utgangspunktet gjelde fram til 27. april.

Mæland sier at de vil bruke loven med «svært stor forsiktighet» framover, og at behovet for å fremme forskrifter med hjemmel i loven er blitt mindre. Derfor tar regjeringen sikte på å avvikle den i slutten av mai.

– Vi ser ikke for oss at det vil være nødvendig med ytterligere forlengelser av loven enn denne, sier Mæland.

I tiden framover skal regjeringen finne et alternativt rettsgrunnlag for forskriftene som skal vare lenger enn til 27. mai, blant annet ved å fremme proposisjoner til Stortinget.

Den såkalte koronaloven trådte i kraft 27. mars. Den gir regjeringen utvidede fullmakter under viruskrisen. Så langt er flere titalls midlertidige forskrifter er alt innført med hjemmel i loven, mens noen få er stanset av de folkevalgte.

NTB

UNN-ansatte i karantene testet negativt

Samtlige 40 ansatte ved UNN Narvik som er satt i karantene etter å ha vært i kontakt med koronapasient, har blitt testet for Covid-19.

Torsdag opplyser UNN om at alle testene var negative. De 40 ansatte vil forbli i karantene, og skal testes på nytt 22.april, skriver UNN.

Koronasmittede gravide på sykehus skal kartlegges

Gravide som må legges inn på sykehus på grunn av koronasmitte, skal nå registreres hos Folkehelseinstituttet som en del av en internasjonal datainnsamling.

– Erfaringer fra pandemien med H1N1-influensa – altså svineinfluensaen – viste at det var viktig med særskilt kartlegging, sier avdelingsdirektør Pétur B. Júlíusson i Folkehelseinstituttet (FHI).

Foreløpig er det begrenset kunnskap om gravide og koronaviruset. Ved tidligere pandemier og utbrudd av viruslungebetennelser har gravide vært en sårbar gruppe, ifølge FHI.

(©NTB)

730.000 har lastet ned smittestopp-appen

Fredag morgen hadde 730.000 personer lastet ned Folkehelseinstituttets smitteapp som ble lansert torsdag.

Det skriver NRK.

Flere har hatt problemer blant annet med å registrere seg i appen, men fredag var de tekniske problemene løst, ifølge selskapet Simula som står bak appen.

(©NTB)

Avlyser Kjeldebotndagan

Kjeldebotndagan 2020 avlyses grunnet koronasituasjonen.

– Vi i Kjeldebotndagan 2020 har på grunn av koronasituasjonen dessverre sett oss nødt til å avlyse årets arrangement. Vi kommer sterkere tilbake i 2021, skriver styret for Kjeldebotndagan på sin hjemmeside.

Helseministeren med krystallklar beskjed om hytteforbudet

Mange hyttekommuner frykter økt smitte når hytteforbudet oppheves mandag. Vinje kommune har besluttet å forlenge forbudet, men det kan de ikke, sier helseministeren.

– Kommuner har ikke hjemmel til å innføre hytteforbud lokalt, så jeg forventer at fylkesmannen i det angjeldende fylke ser på det vedtaket, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

– Kommunene har full frihet til å gi råd og anbefalinger til hyttebefolkningen sin. Men de har ikke hjemmel i smittevernloven til å innføre et hytteforbud, konstaterer Høie.