Kosovo erklærer den omstridte litteraturprisvinneren Peter Handke som «persona non grata» i landet.

«I dag har jeg besluttet at Peter Handke ikke er velkommen i Kosovo. Det er en forferdelig forbrytelse å benekte forbrytelser og beskytte kriminelle», skriver Kosovos utenriksminister Behgjet Pacolli på Facebook.

Tidligere onsdag erklærte også regionforsamlingen i Bosnia-Hercegovinas hovedstad Sarajevo Handke «persona non grata».

Den østerrikske forfatteren Peter Handke, som mottok nobelprisen i litteratur i Sverige onsdag, er svært kontroversiell politisk på grunn av sine uttalelser om krigen på Balkan.

Representanter fra ambassadene til Albania, Bosnia, Kroatia, Kosovo, Nord-Makedonia og Tyrkia valgte å boikotte nobelseremonien i Stockholm.

Flere bosniere samlet seg utenfor Hötorget i Stockholm for å vise sin avsky over at valget falt på Handke. De anklager forfatteren for å bagatellisere serbernes overgrep under krigen på 1990-tallet og viser til hvordan den østerrikske forfatteren holdt tale i begravelsen til den folkemordtiltalte serbiske lederen Slobodan Milosevic i 2006.

Selv var Handke tydelig irritert da han i forkant av nobelseremonien i Stockholm ble konfrontert med sine tidligere uttalelser om Balkan-krigen.

– Jeg har ingen synspunkter på krigen i Jugoslavia. Jeg liker litteratur, ikke synspunkter, sa Handke.

(©NTB)