Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig innstramming i private hjem i Evenes: – Det er en stresset situasjon

Evenes og flere andre kommuner innfører nye strenge restriksjoner.

Fra midnatt er det ikke lov å har flere enn fem besøkende – ut over egne husstandsmedlemmer – i private hjem i Evenes. Samtidig er det ikke lov å samle flere enn ti personer i private hjem. For offentlige arrangementer gjelder fortsatt de nasjonale forskriftene.

For private sammenkomster på offentlig sted, eller i leide lokaler, kan det fortsatt samles inntil 100 personer innendørs og utendørs.

Flere utbrudd med deltavarianten

Fredag informerte Evenes kommune om at en smitteførende person hadde vært til stede på et arrangement som ble gjennomført 17. og 18. juli på Evenes motorstadion. Smittevernlegen anbefalte at personer som var til stede på arrangementet var ekstra oppmerksomme på symptomer, og at de burde ha lav terskel for å teste seg.

Lørdag ble det dessuten klart at Harstad var blant kommunene i Norge med det høyeste smittetrykket i landet.

Harstad har den siste uken hatt 46 nye positive covid-19-tester. Flere av utbruddene er bekreftet å være deltavarianten.

Dialog med FHI

Etter møter og dialog med FHI, har kommunene Ibestad, Salangen, Lavangen, Dyrøy, Lødingen, Evenes, Tjeldsund, Kvæfjord og Harstad blitt anbefalt å innføre lignende lokale tiltak eller anbefalinger for å slå ned utbruddene.

Det er for å unngå at deltavarianten får dominere i tiden fremover og prege høstens oppstart av skoler, barnehager og fritidsaktiviteter. Det fremgår av en pressemelding fra Harstad kommune.

  • Fra midnatt mandag innføres det ventekarantene for husstandsmedlemmer til nærkontakter
  • Begrensninger på antall besøkende i private hjem til fem utover husstandsmedlemmer, likevel slik at det maksimalt er ti personer til stede. Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder
  • Serveringssteder som har skjenkebevilling, skal ikke slippe inn gjester etter klokken 22.00
  • Serveringssteder som har skjenkebevilling, skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det

Vil forsinke spredningen

I pressemeldingen skriver Harstad kommune at Hålogalandsregionen nå har flere lokale covid-19-utbrudd.

– Samlet sett har regionen et av landets høyeste smittetrykk, med over 150 smittede de siste ukene. Flere av utbruddene er med den mer smittsomme deltavarianten av covid-19-viruset, og mange har blitt smittet i private sammenkomster og på utesteder.

Deltavarianten av koronaviruset kan overta i Norge i løpet av sommeren. Godt smittevernarbeid i kommunene kan bidra til å forsinke spredningen av denne varianten og bringe utbrudd under kontroll.

– Stresset situasjon

Ordfører Terje Bartholsen sier til Fremover at beslutningen om tiltak for å hindre smitte i Evenes, er gjort av smittevernoverlegen i kommunen.

– Jeg har vært involvert og informert i prosessen, men tiltaket er smittevernfaglig begrunnet. Vi oppfordrer alle til å følge opp. Regionen er i en svært presset situasjon; Harstad spesielt.

– Det er ingen tvil om at vi er i en stresset situasjon, legger Bartholsen til.

Vil ha smittetrykket ned

I pressemeldingen fra Harstad går det også fram at Ibestad, Salangen, Lavangen og Dyrøy har lavere smittetrykk. Disse kommunene vil likevel samordne seg rundt sterke anbefalinger for å unngå smittespredning.

– Erfaringsmessig tar det tre til fire uker å slå ned et utbrudd. Ved å innføre strengere lokale tiltak og anbefalinger nå, håper kommunene å kunne starte høsten uten store smitteutbrudd og mange i karantene eller isolasjon.

I tillegg anbefales det å bruke munnbind på offentlig sted og offentlig transport hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand til hverandre.

– Vi håper dette vil bidra til at smittetrykket i regionen går betraktelig ned, sier ordførerne i regionen.

– En langvarig bekjempelse av deltavarianten vil tære på de kommunale helseressursene og gå ut over tilbud og tjenester til både innbyggere og besøkende. Derfor trenger vi at befolkningen i regionen nå blir med på et krafttak, slik at vi kan gå høsten i måte så normalt som mulig, sier de.

Kommentarer til denne saken