Gå til sidens hovedinnhold

Kraftuttrykk er ikke nødvendigvis ondskap

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som innflytta østlending fikk jeg ganske tidlig slengt til meg: Du e no èin go hæstkuk! Jeg tente på alle pluggene inntil jeg forsto at det nå ikke akkurat var en kjærlighetserklæring, men at det egentlig betydde at jeg var no ikke var så aller verst lell.

Jeg har satt stor pris på nordlendingens væremåte: De står bredbeint og støtt i storm som i stilla og sier det de mener og mener det de sier! Og du blir ikke misforstått! Budskapet kommer helt klart fram selv om det gjerne blir krydret med kraftuttrykk! De pakker ikke inn budskapet i lange akademiske talemåter ispedd uforståelige fremmedord og innskutte bisetninger, slik at man faller av og ikke forstår et kvekk lenge før taleren er halvferdig. Kraftuttrykk er ikke nødvendigvis ondskap. Arthur Arntzen sa en gang at nord-norsk bannskap er rein poesi!

Før i «gamledager» ble det holdt politiske møter rund om kring, nå holdes møtene på sosiale medier. På godt og ondt. Og det kan nok til tider være vanskelig å skille mellom ondskap, hets og ærlige meninger som politikere skal ta stilling til. Jeg tror politikere kommer langt dersom man forsøker å forstå nordlendingenes uttrykksmåte! Og den politiker som snur ryggen til budbringeren fordi man ikke forsto budskapet på grunn av uttrykksmåten, har et nokså stort problem. Det som kanskje er verst er at det kan «bli stille i fjøset» dersom politikere ikke lytter til folket sitt. Selv om man ikke liker uttrykksformen.

Jeg tar selvfølgelig avstand fra ren hets og ondskap, men for å være helt konkret: Jeg ser ikke at det har framkommet noe i nærheten av det i for eksempel Bjerkvikposten, som noen politikere hevder. Da blir det herskemetoder i mine øyne : «Er dere ikke enige med meg, så ti stille». Demokratiet vårt er så absolutt ikke tjent med det!

Kommentarer til denne saken