Gå til sidens hovedinnhold

– Livmorhalskreft skal utryddes

Artikkelen er over 2 år gammel

I år vil over 300 norske kvinner få livmorhalskreft. Kreftforeningen mener tallet i fremtiden skal bli null.

For fjerde år på rad arrangeres #sjekkdeg-kampanjen hvor målet er å få flere kvinner over 25 år til å ta livmorhalsprøve – for å unngå kreft.

– Heldigvis er vi på riktig vei. På grunn av #sjekkdeg-kampanjen er det nå 72.000 flere kvinner årlig som tar livmorhalsprøve, og mange av dem har unngått kreft. La oss bli det første landet i verden som når nullvisjonsmålet for livmorhalskreft. Livmorhalskreft skal utryddes, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen i en pressemelding.

Les også

Katrine har tatt celleprøve fra livmorhalsen regelmessig siden hun var 22. Det reddet trolig livet hennes

 

Realistisk

Hun mener det er helt realistisk at det på sikt blir svært sjelden at noen utvikler livmorhalskreft i Norge. Dersom kvinner ringer fastlegen og tar livmorhalsprøve når de får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret, vil risikoen for kreft reduseres med opptil 80 prosent.

Økning

Thea Steen tok initiativ til #sjekkdeg-kampanjen. Hun døde selv av sykdommen i 2016, bare 26 år gammel. Etter at Thea Seen tok initiativet, så har det vært økning i hele landet i antall kvinner som tar livmorhalsprøven. Det er spesielt de yngste kvinnene mellom 25 og 34 år som har latt seg inspirere av kampanjen og tatt livmorhalsprøve.

– Det er også alarmerende at over 250.000 kvinner ikke har sjekket seg på over ti år. Derfor er det viktig at alle oppfordrer sine døtre, søstre, mødre, tanter og kollegaer til å sjekke seg, avslutter Ryel.

Livmorhalskreft og HPV

På grunn av #sjekkdeg-kampanjen er det nå 72.000 flere kvinner årlig som tar livmorhalsprøve.

Før var det rundt 6 av 10 som sjekket seg, nå er det 7 av 10.

Blant de yngste kvinnene (25-34 år) er det nesten 10 prosentpoeng økning i hvor mange som deltar i Livmorhalsprogrammet nå sammenlignet med i 2014 før kampanjestart. Blant de eldre (35-69 år) er det bare 2 prosentpoeng.

I Norge er dekningsgraden blant yngre kvinner på under 70 prosent. Til sammenligning har Sverige en dekningsgrad på 90 prosent blant de aller yngste.

Det er 15 prosent som ikke har sjekket seg på ti år. Det er over 250.000 norske kvinner.

I dag får mellom 300 og 400 norske kvinner livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhalsprogrammet ville tallet vært rundt 1000.

Risikoen for livmorhalskreft reduseres best dersom man også vaksinerer seg mot det seksuelt overførbare viruset HPV som forårsaker livmorhalskreft. Det finnes ingen bedre livsforsikring enn en vaksine mot kreft.

En nullvisjon kan ikke oppnås uten god forebygging av HPV-viruset.

Kilde: Kreftforeningen

 

Kommentarer til denne saken