Politiet: Drapssiktet kvinne (21) og offer var «bekjente»

VAKTHOLD: Politiet holdt vakt utenfor boligen mandag kveld.

VAKTHOLD: Politiet holdt vakt utenfor boligen mandag kveld. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Bevæpnet politi rykket ut etter melding om en trusselsituasjon. Tre og en halv time senere fant de kvinnen i 80-årene drept.

DEL

FINNSNES (Nordlys): En 21-årig kvinne er siktet for drap etter at en kvinne i 80-årene ble funnet død i sitt hjem i Lenvik kommune mandag.

Det opplyser politiet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

- Vedkommende som er pågrepet er en 21 år gammel kvinne. Hun er ikke kjent for politiet fra tidligere, sier Arnold Nilsen, regionlensmann i Finnsnes lensmannsdistrikt.

Trusselsituasjon

Klokken 12.15 mandag fikk politiet melding om en trusselsituasjon i en bolig i samme område som der kvinnen ble funnet drept. På bakgrunn av innholdet i meldingen valgte politiet å bevæpne seg da de rykket ut.

- Vi vil ikke gå inn på hvem som varslet, men meldingen gikk ut på en trusselsituasjon i en privatbolig. Det ble av politiet oppfatte som en alvorlig situasjon og vi rykket umiddelbart ut for å følge den opp, men vedkommende hadde forlatt før vi kom frem, sier Nilsen.

Det ble deretter iverksatt søk etter vedkommende som hadde utøvd truslene - i strandsonen, sjøen og bygninger i området. Politiet tok seg også inn i flere bolighus.

- Det var i ett av disse bolighusene vi søkte i, at kvinnen ble funnet drept, sier Nilsen.

Kvinne funnet drept i Troms - her er politiets krimteknikere på åstedet 

Lagt inn på UNN

Her ble også den 21-årige kvinnen pågrepet. Klokken var da 15.41, opplyser regionlensmannen videre. Siktede ble deretter transportert til lensmannskontoret på Finnsnes, men etter vurdering av lege ble sendt videre til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Hun er nå innlagt under politivakt.

- Vi vil begjære henne varetektsfengslet i fortsettelsen, mens vi etterforsker saken, sier politiadvokat Marie Lygre, som også var til stede på tirsdagens pressekonferanse.

Saken fortsetter under bildet.

DRAP: Politiet, her ved politiadvokat Marie Lygre og regionlensmann Arnold Nilsen, holdt tirsdag pressekonferanse om drapssaken i Lenvik.

DRAP: Politiet, her ved politiadvokat Marie Lygre og regionlensmann Arnold Nilsen, holdt tirsdag pressekonferanse om drapssaken i Lenvik. Foto:

Lygre utelukker dog ikke at det kan være aktuelt med fengslingssurrogant i den forstand at 21-åringen forblir i helsevesenets varetekt. Det har foreløpig ikke politiet tatt stilling til.

- Vi har ikke rukket å gjøre undersøkelser rundt hennes helsetilstand, men det vil være naturlig å følge opp. Det har ikke vært forsvarlig å avhøre henne ennå, sier Lygre.

- Er kvinnen kjent for helsevesenet fra tidligere?

- Det er naturlig at vi forsøker å bringe klarhet i hennes nåværende og tidligere helsesituasjon, svarer Arnold Nilsen.

Bistand fra Kripos

I mellomtiden fortsetter etterforskningen, både taktisk i form av avhør og med kriminaltekniske undersøkelser. Lokalt politi har allerede fått bistand i form av krimteknikere fra Tromsø. Det er også sendt en bistandsanmodning til Kripos i forbindelse med åstedsarbeidet, opplyser Nilsen.

Den avdøde kvinnen er sendt til UNN i Tromsø for obduksjon og formell identifikasjon. Politiet vil avvente dette før de eventuelt går ut med fornærmedes identitet.

- Det betyr ikke at vi er usikre på avdødes identitet, men det er av stor betydning å fastslå identifikasjon med absolutt sikkerhet, sier Nilsen.

- Var bekjente

Politiet kan videre opplyse at det både boligen der den første trusselsituasjonen utspant seg og avdødes bolig, er i samme område - med noen hundre meters avstand. Det skal ikke være noen slektsrelasjon mellom siktede og avdøde, men de var ikke ukjente for hverandre.

- Det er ingen slektskapsbånd, men vi er oppmerksomme på at de var bekjente. Hvor nær relasjon de hadde, kan vi ikke si noe om, sier Nilsen.

Saken fortsetter under bildet.

Boligen til den drepte kvinnen.

Boligen til den drepte kvinnen. Foto:

- Var avdøde et tilfeldig offer?

- Det har vi ikke noe grunnlag for å uttale oss om.

Politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere detaljer omkring drapsvåpen.

- Grunnen til at vi er tilbakeholdne med detaljer er for å sikre en så trygg og åpen etterforskning som mulig, sier Nilsen.

Kriseteam i arbeid

Det er allerede gjennomført en rekke vitneavhør i saken. Nilsen ønsker imidlertid ikke å kommentere om det var vitner til selve drapshandlingen.

- Det gjenstår også avhør av de to som skal ha blitt truet i den første situasjonen, sier Lygre, som ikke ønsker å kommentere om det var noen relasjon mellom siktede og disse personene.

Lenvik kommune har satt ned kriseteam etter drapet - både for å bistå pårørende til avdøde, men også de nærmeste til den siktede kvinnen.

- Det er mange mennesker som er i krise. Det er nærstående til avdøde, men også nærstående til gjerningspersonen. Politiet har også en representant i kriseteamet og vi er trygge på at teamet, som har god erfaring med å møte kriser, vil gi en god oppfølging, sier Nilsen, som har følgende budskap til befolkningen i kommunen:

- Rimeligvis skaper en drapshandling uro. Selvfølgelig gjør det det. Samtidig er det viktig for oss å understreke at gjerningspersonen er pågrepet. Vedkommende representerer ikke en fare lenger.

Avslutningsvis sier han at politiet ønsker kontakt med personer som kan ha informasjon om saken.

- Det er kjærkomment for oss å få best mulig oversikt. Alle som kan bidra med informasjon, ønsker vi at tar kontakt med oss. Vi er ikke i «beit» etter vitner, men det vil alltid være informasjon som har merverdi for oss, sier Nilsen.

Artikkeltags