- Det er viktig for mange at vi er kommet dit vi er i dag

DRAPSSAK: Politiet, her ved regionlensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms, holdt fredag pressekonferanse etter at en mann i 30-årene ble pågrepet onsdag, siktet for Sjøvegan-drapet i 1998.

DRAPSSAK: Politiet, her ved regionlensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms, holdt fredag pressekonferanse etter at en mann i 30-årene ble pågrepet onsdag, siktet for Sjøvegan-drapet i 1998. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Da mannen i slutten av 30-årene returnerte til Norge, sto politiet klare. Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker - siktet for drap.

DEL

Nordlys: Politiet holdt fredag pressekonferanse om den siste utviklingen i etterforskningen av Sjøvegan-drapet. Onsdag ble en utenlandsk mann pågrepet på Oslo lufthavn, siktet for å ha drept Marie-Louise Bendiktsen (59) i 1998.

- Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken som ledet politiet til pågripelsen. Av hensyn til den videre etterforskningen kan vi i dag ikke gå nærmere inn på hva slags bevis det dreier seg om, sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i Troms politidistrikt.

Oppholdt seg utenlands

Jensen var til stede på fredagens pressekonferanse sammen med Andreas Nilsen, regionlensmann i Midt-Troms.

- Det er det samlede bevisbildet i saken som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å begått dette drapet. Så er det ennå etterforskning som gjenstår, selv om vi har gått til pågripelse, sier Jensen videre.

Den siktede mannen nekter straffskyld, opplyser hun videre.

Politiet mener på sin side å ha sikre opplysninger om at han befant seg i Salangen på drapstidspunktet. De siste årene har han imidlertid oppholdt seg i utlandet. Det er foreløpig uklart hvorfor han kom tilbake til Norge, eller hva han gjorde her.

- Det vil den videre etterforskningen vise. Denne personen har vært i avhør og vil bli avhørt i flere omganger, sier Andreas Nilsen.

- Var politiet involvert i at han returnerte til Norge?

- Av hensyn til etterforskningen kommenterer vi ikke det nå, svarer regionlensmannen.

Nord-Troms tingrett besluttet fredag å varetektsfengsle siktede i fire uker, to av dem i fullstendig isolasjon. Han er underlagt brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden.

Les også:

Bistand fra Kripos-gruppe

Onsdagens pågripelse skjedde etter at politiet siden i fjor sommer har jobbet intensivt med saken, blant annet med bistand fra Kripos' såkalte «cold case»-gruppe.

- Saken fikk en ny vending i juni 2017 i form av at vi bestemte oss for å sette av mer ressurser for å få en gjennomgang av saken, sier Nilsen og forklarer at politiet har konsentrert seg om tre temaer:

  • Digitalisering av dokumenter opparbeidet gjennom 20 år.
  • Gjennomgang av alle kriminaltekniske beviser.
  • Oppklaring av det såkalte Tyskland-sporet.

Tyskland-sporet har vært konsentrert rundt en irakisk mann som kom i politiets søkelys kort tid etter drapet i 1998. Han var i avhør samme år, men da politiet ville avhøre ham på nytt i 1999, var han forsvunnet. Mannen ble etterlyst internasjonalt, men dukket opp i politiets systemer igjen før i 2010. Han var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet en dom for et dobbelt drapsforsøk i Leipzig i 2001.

På fredagens pressekonferanse opplyser politiet at den pågrepne mannen, ikke er samme mann som er omtalt i Tyskland-sporet.

- Dette er ikke samme person, uten at vi ønsker å gå nærmere inn på det, sier Nilsen.

Preget lokalsamfunnet

Han ønsker ikke å kommentere hvordan politiet kom på sporet av mannen som nå er siktet, og heller ikke hvilken relasjon han hadde til avdøde Bendiktsen. Nilsen ønsker heller ikke å si noe om mannen er kjent for politiet fra tidligere, enten i forbindelse med drapsetterforskningen eller andre saker.

Regionlensmannen legger ikke skjul på at saken har preget Sjøvegan siden 1998.

- Dette er en sak som har ligget i 20 år og helt klart preget lokalsamfunnet i Salangen. Det er viktig for mange at vi nå har kommet dit vi er i dag. Så får vi fortsette etterforskningen, så skal den gjennom et påtalespor og eventuelt domstolspor, sier Nilsen.

Politiet har tidligere antydet at de ønsket å være i mål med etterforskningen i løpet av april. Nilsen vil imidlertid ikke gi noen tidsramme for når politiet håper å være ferdige.

- Det er vanskelig å gi et svar på det. Det gjenstår flere avhør av siktede, det er gamle vitner som skal avhøres på nytt og nye personer som dukker opp. Etterforskningen har høy intensitet og høy prioritet hos oss, sier han.

Sjøvegan-drapet

  • Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet død etter at huset hennes på Sjøvegan i Salangen kommune brant natt til 15. juli 1998.
  • Obduksjonen slo fast at Bendiktsen ikke omkom som følge av brannen, men døde etter en rekke knivstikk. Politiet mener at gjerningspersonen deretter satte fyr på huset hennes, høyst sannsynlig i et forsøk på å skjule spor.
  • I løpet av etterforskningen ble over 1900 menn DNA-testet, 1345 personer ble avhørt og det ble gjennomført 3100 rundspørringer.
  • Ingen ble siktet for drapet og i 2003 ble saken henlagt av Riksadvokaten.
  • Fredag ble det kjent at politiet har pågrepet en utenlandsk mann i slutten av 30-årene og siktet ham for drap, voldtekt og ildspåsettelse
  • Mannen befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni i det han ankom landet.

Kilder: Nordlys, VG, NTB

Artikkeltags