Tjeldsund kommune ruster opp etter overgrepssaken

Tjeldsund

Tjeldsund

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det var 5.desember at politiet pågrep og varetektfengslet en mann i 60-årene med mistanke om seksuelle overgrep mot flere mindreårige gutter. Pågripelsen fant sted i Tjeldsund hvor også flere av overgrepene mannen er siktet for, skal ha skjedd.

Det skal dreie seg om en periode fra 1970-tallet og frem til pågripelsen i desember.

Det ble opprettet et kriseteam i Tjeldsund kommune i midten av desember, men nå ruster kommunen enda mer opp.

I pressemeldingen fra Tjeldsund kommune kommer det fram at kommunen har gitt de ansatte veiledning og opplæring etter saken rullet opp. De har også økt omfanget av forebyggende tiltak rettet mot barn.

De har hatt kontakt med eksterne aktører som har god kompetanse på området.

Kommunen har ansatt en mannlig psykiatrisk sykepleier da kommunen har flest kvinner i helsefagteamet.

- Vi vet fra tidligere at det spesielt for menn kan være vanskelig å søke hjelp, og siden kommunen er liten har vi jobbet mye med hvordan vi kan utvikle tilbudet slik at flest mulig tar kontakt. Både mannlige og kvinnelig helsepersonell er tilgjengelig for å hjelpe. Det er iverksatt forebyggende tiltak, samt planlegges folkemøte. Videre har kommunen forsterket med mer personell innen psykiatri, helsestasjon og veiledning. Vi har dialog med fylkesmannen der vi både får assistanse, veiledning og mulighet til å søke om ekstra midler til økt ressursbruk, skriver kommunen i pressemeldingen.


 

Tiltak kommunen konkret har startet med er:

  • Tilgjengelighet i forhold til flere helsefagpersoner, avtaler gjøres på telefon. Vi har mulighet til hjemmebesøk eller samtaler på kontor/anonyme steder. Alle samtaler behandles konfidensielt. Tilbudet er til alle som trenger noen å snakke med. Vi har kompetanse til å henvise videre dersom noen trenger det. Vi har også samarbeid med akutt ambulant team i Narvik dersom noen opplever at det lokale tilbudet føles for nært.
  • Mer tilstedeværelse på skoler både av helsesøster og barne- og ungdomsarbeider.
  • Vi har fått gode kontaktpersoner med samarbeidende kompetansesenter. Noen av disse kommer til Tjeldsund for å bistå i klasser, til foreldre og lærere samt på folkemøte.
  • Veiledning og kompetansebygging til lærere på berørte skoler er startet. Det vil også bli et forebyggende arbeid videre med kurs og veiledning til alle ansatte på skole og i barnehage i forhold til samtaler med barn og unge.
  • Kommunen reviderer veileder som skal distribueres ut om kort tid. Denne veilederen skal gjøres kjent av alle ansatte i skole og barnehage samt legges ut på vår hjemmeside.
  • Kommunen planlegger et folkemøte der kommunenes kriseledelse, politiet og andre eksterne samarbeidspartnere vil være tilstede. Her vil det bli rom for spørsmål til alle instanser som bidrar i arbeidet.

Det jobbes også med å få på plass en anonym chattekanal med helsepersonell i kommunen.

- Kriseteamet ønsker å påpeke at vårt arbeid videre avhenger av at dere som er berørt, dere som er pårørende, venner eller naboer ønsker hjelp fra oss. Vi har til sammen mye kompetanse for å kunne hjelpe de som trenger det, både av mindre eller større omfang.

Politiet i Narvik etterforsker omfattende overgrepssak

 Utvider overgrepssaken i Tjeldsund: 14 fornærmede Fengslet i fire nye uker

 Utvider overgrepssaken i Tjeldsund: 14 fornærmede

Artikkeltags