Gå til sidens hovedinnhold

Vil fengsle drapssiktet (21) i fire uker - offeret påført «omfattende skader»

Artikkelen er over 4 år gammel

Den drapssiktede 21-åringen var selv for syk til å møte i retten, men hennes forsvarer har ingen motforestillinger mot at hun varetektsfengsles.

(Nordlys)

- Det ville vært en uforholdsmessig belastning for henne å møte her. Det skjer i samråd med politiet og Åsgård sykehus, sier kvinnens forsvarer, advokat Ulf Hansen.

Klokken 15 onsdag ble det holdt fengslingsmøte i Nord-Troms tingrett i forbindelse med drapssaken i Lenvik. 21-åringen som er siktet for å ha drept en 84 år gammel kvinne er for tiden innlagt på sikkerhetsposten på Åsgård sykehus i Tromsø og møtte ikke i retten.

Samme regime

På grunn av hennes helsetilstand er hun ifølge Hansen ikke i stand til selv å samtykke til fengsling, der politiet ønsker henne i varetekt i fire uker med brev- og besøkskontroll. Forsvareren har likevel ingen innvendinger mot at politiet får medhold i sin begjæring, så lenge hun ivaretas av helsepersonell.

- Plasseringssted vil være sikkerhetsposten på Åsgård der hun er underlagt samme regime som ved en fengsling, men et ordinært fengsel vil være skadelig i hennes situasjon, sier Hansen.

Les også

Siktet 21-åring skal ha gått til healing hos drapsoffer

 

«Omfattende skader»

Politiet begrunner begjæringen med bevisforspillelsesfare, gjentakelsesfare og at det ville vært i strid med allmenn rettsoppfatning og skapt utrygghet dersom 21-åringen løslates.

- Drapshandlingen illustrerer at siktede er i stand til å begå alvorlige, straffbare forhold, sa Kirsti Jullum Jensen i rettsmøtet, som gikk for åpne dører i tingretten.

Her fremkom det også at avdøde ble funnet med det som beskrives som «omfattende skader». Da hun ble pågrepet var 21-åringen tilsølt av store mengder blod som ikke var hennes eget.

Avdøde er foreløpig ikke formelt identifisert, men politiet har ingen grunn til å tro at offeret er noen andre enn den 84 år gamle kvinnen som eier huset der ugjerningen fant sted.

Overføring til Brøset

I tillegg til fire ukers varetekt, har politiet begjært 21-åringen overført til Brøset psykatriske sykehus ved St. Olavs hospital i Trondheim for observasjon. Tingretten vil først ta stilling til den begjæringen torsdag, men forsvarer Ulf Hansen er skeptisk.

- Jeg har ikke fått nærmere avklart hvorfor det skulle være nødvendig med en slik type observasjon av henne. Normalt jobber rettspsykiaterne med å snakke med personen og gjør seg opp sine inntrykk på den måten. I noen tilfeller er det nødvendig med annen type observasjon i tillegg, men jeg klarer ikke helt å se at det er behov for det på dette stadiet, sier Hansen.

- Det er også en tilleggsbelastning for denne unge kvinnne å bli forflyttet nå - langt bort der hun mister muligheten for kontakt med familie, legger forsvareren til.

Saken fortsetter under bildet.

 

Ikke tidligere kontakt

Hansen har ikke selv snakket med henne etter avtale med Åsgård.

- Hun må få roet seg ned. Så er avtalen at når hun er i stand til å samtale med meg og samtykker til det, så gjør vi det, sier han.

Forsvareren ønsker ikke å si noe om kvinnens sykdomshistorikk, men politiet har så langt ikke fått rede på at hun tidligere har vært i kontakt med helsevesenet.

- Man kan være syk selv om man ikke tidligere har hatt et behandlingstilbud, kommenterer Hansen.

Usikkert om avhør

- Hvordan har hun det nå?

- Vanskelig, selvfølgelig. Jeg vet ikke hvor realitetsorientert hun er om situasjonen. Sykdommen gjør det vanskelig for henne å ta dette inn over seg, men det er klart at hun ikke har det greit.

Hansen vet foreløpig ikke når 21-åringen vil være i stand til å snakke med ham eller stille i avhør med politiet.

- Det er et åpent spørsmål når hun kan snakkes med. Det avhenger av hennes utvikling og helsesituasjonen, sier han avslutningsvis.

Les også

Politiet om Lenvik-drapet: Vanskelig å identifisere avdøde

 

Kommentarer til denne saken