Gå til sidens hovedinnhold

Krisevalg for Ap i nord, men i Narvik peker pilene opp. Hva har Rune og gjengen gjort?

Artikkelen er over 2 år gammel

Hva har Arbeiderpartiet gjort i valgkampen som gjør at de får 36,2 prosents oppslutning i kommunevalget? En del av svaret er faktisk «ingenting».

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Arbeiderpartiet og sittende ordfører Rune Edvardsen har all grunn til å være mektig stolt etter at det foreløpige resultatet etter valget i Narvik er klart. Med en oppslutning på 36,2 prosent i nye Narvik kommune går partiet mot strømmen sammenlignet med hvordan partiet har gjort det andre steder i Norge. På valgkvelden lovet partileder Jonas Gahr Støre selvransaking. «Ap går tilbake, noen steder ganske mye. Det kan vi ikke være fornøyde med», fastslo Støre.

Hva er det da som gjør at Arbeiderpartiet i Narvik gjør et kjempevalg og får den oppslutningen de gjør?

Det finnes flere svar, og det første er «ingenting». Arbeiderpartiet har sittet i ro i store deler av valgkampen, og ikke skapt bølger. Det har faktisk gått så langt at Rune Edvardsen har fått kritikk for ikke å være synlig i valgkampen i nye Narvik. Selv om han har vært på stand og møtt velgerne, har han ikke deltatt i stor grad i det offentlige ordskiftet. Han ble forhindret fra å delta i Fremovers valgdebatt på Amfi en drøy uke før valget, og sendte fylkesordførerkandidat Mona Nilsen i sitt sted. At Rune og Arbeiderpartiet har sittet ganske rolig i båten har gitt en kjedelig valgkamp, men har nok vært et veldig lurt strategisk trekk av Arbeiderpartiet.

Edvardsen er en populær ordfører som har evnet å være inkluderende og samlende. Det har vært helt avgjørende i flere saker, men ikke minst har dette vært synlig i jobben som er gjort med å gjøre Narvik til søkerby for VM i alpint 2027, og han får betalt for sin rause måte å være på med tillit hos velgerne i Narvik, spesielt i valgkrets sentrum der Arbeiderpartiet altså hadde fått 41 prosent av stemmene da det foreløpige resultatet var klart fra alle valgkretsene i Narvik kommune. Også i valgkretsene Ankenes og Bjerkvik er Arbeiderpartiet største parti, med henholdsvis 31,7 og 26,1 prosents oppslutning.

Les også

Derfor stiller ikke Rune til partilederdebatt

LES OGSÅ:

At Edvardsens image og profil er ivaretatt skyldes både at partiet har vært forholdsvis stille rundt enkeltsaker i valgkampen, men også i stor grad at Narvik Arbeiderparti ikke er blitt «forurenset» av moderpartiets etter hvert desperate forsøk på å vinne tilbake terreng i nord som er falt til Senterpartiet. Mens partileder Gahr Støre har besøkt den ene nordnorske byen etter den andre, har han av en eller annen grunn ikke vært i Narvik. Arbeiderpartiets nestledere Bjørnar Skjæran og Hadia Tajik har vært i byen som snarest, men det har ikke vært først og fremst for å drive valgkamp i Narvik sentrum. Det har nok vært smart. Arbeiderpartiet sentralt straffes nok mye på grunn av at de mangler troverdigheten Senterpartiet har hatt når de sier at de ser oss i nord. Det er ikke sikkert Narvik Ap ville vært tjent med at den samme historien ble fortalt i Narvik, når narvikingene ikke har kjent på den samme krisen som de for eksempel har gjort i Andøya.

En annen krise som har påvirket valget positivt for Arbeiderpartiet er grensesaken i Tysfjord. Den fremste talsmannen imot Kommunal- og moderniseringsdepartementets uforståelige grensedragning mellom nye Narvik og nye Hamarøy kommuner, er Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen fra nettopp Arbeiderpartiet. I valgkrets Kjøpsvik får Arbeiderpartiet smått utrolige 56,5 prosents oppslutning. Når man samtidig ser at Høyre i samme valgkrets har fått tre stemmer – altså ikke prosent men stemmer – forstår man at grensesaken har påvirket valget i den delen av Tysfjord som nå blir en del av nye Narvik kommune. Det er vanskelig å si om Høyres lave oppslutning er en protest mot kommunalminister Monica Mæland eller den lokale Høyre-representanten Filip Mikkelsen, som har vært en tydelig pådriver for grensealternativet som ble valgt, men det er liten tvil om at grensesaken har vært negativ for Høyre – og ditto positiv for Arbeiderpartiet.

Oppdrett har vært en sak Arbeiderpartiet tilsynelatende har ønsket å unngå å snakke om, men i sommer tok Rune Edvardsen bladet fra munnen og fortalte at hans parti var opptatt av at «denne næringen skal vokse». Det var det tydeligste signalet Edvardsen hadde gitt offentlig om det betente oppdrettsspørsmålet, og utover i valgkampen ble partiet hans tydeligere på at de ønsket økt oppdrett så lenge det var bærekraftig.

Les også

I vår mistet firmaet 3600 tonn med fisk. Onsdag fikk de Hadia Tajik på besøk

LES OGSÅ:

Det er interessant å se at velgerne ikke straffer Arbeiderpartiet for å ha tatt et tydelig standpunkt for oppdrett, men tvert imot slutter opp om partiet i enda større grad enn tidligere. Det er et tydelig signal fra velgerne, og det er grunn til å tro at mange ser at nøkkelen til vekst i både næringslivet og befolkningen henger sammen med økt oppdrett. Det må skapes verdier og arbeidsplasser, og med det som kan ligge an til å bli den nye posisjonen i kommunestyret i Narvik har vi all grunn til å tro at vi vil se mer oppdrett i Ofoten i årene fremover. Kanskje kan også nettopp oppdrettsspørsmålet være førende for hvilke partier Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå vil invitere til et samarbeid – om de ikke vil danne flertall med Senterpartiet alene.

Les også

Ap varsler gjennomgang av politikken i nord

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken