Vil ikke konfirmere seg i kirka - deler av familien nekter å komme

Mener det er viktig å stå på sitt: Ungdommene mener det er viktig å ta det valget som passer best for dem – selv om det kan gå mot strømmen. De har valgt å konfirmere seg Human-Etisk fordi de ikke tror på Gud. Fra venstre: Mali Josefsen (14), Eva Lagaard (15). Victoria Mari Larsen (14) og Sander Nybakken (15). Alle foto: Lone Martinsen

Mener det er viktig å stå på sitt: Ungdommene mener det er viktig å ta det valget som passer best for dem – selv om det kan gå mot strømmen. De har valgt å konfirmere seg Human-Etisk fordi de ikke tror på Gud. Fra venstre: Mali Josefsen (14), Eva Lagaard (15). Victoria Mari Larsen (14) og Sander Nybakken (15). Alle foto: Lone Martinsen

Artikkelen er over 5 år gammel

48 ungdommer i Ofoten har valgt å konfirmere seg Human-Etisk. Det er det ikke alle som forstår.

DEL

Ungdommene Eva Lagaard (15), Mali Josefsen (14), Victoria Mari Larsen (14) og Sander Nybakken (15) er fire av nesten 50 ungdommer i Ofoten som har valgt å konfirmere seg gjennom Human-Etisk Forbund, det som tidligere ble kalt borgerlig konfirmasjon.

De er samstemmige om grunnen til at de valgte den retningen:

– Vi tror ikke på Gud.

Følger ikke strømmen

– Jeg har alltid vært bestemt på at jeg skulle konfirmere meg borgerlig. Jeg føler det blir feil å konfirmere seg kristelig når man ikke tror på Gud – selv om mange gjør det. Ofte kun for pengene, sier Lagaard.

Det samme gjelder Josefsen og Nybakken.

 Sistnevnte var fast bestemt på at hun ikke kom til å konfirmere seg om hun ikke fik konfirmere seg Human-Etisk – selv om hun møtte motstand i familien.

Motstand i familien

Victoria Mari Larsen skulle egentlig konfirmere seg i kirken. Hun hadde meldt seg opp, men ombestemte seg raskt da hun fikk oversikten fra kirken over opplegget i konfirmasjonstiden.

– Det føltes helt feil, sier hun.

At Victoria valgte å gå bort fra kirken har skapt stor motstand fra deler av nær familie – som mener at alle som skal konfirmeres, skal gjøre det i kirken.

Den siden av familien hennes møter heller ikke opp på Victorias konfirmasjonsseremoni 9. mai.

Resten av familien har vært positiv.

– Først fikk jeg litt dårlig samvittighet. Men det er mitt valg, det er jeg som skal leve med det, og det er jeg som selv må bestemme hva som er rett for meg, sier hun og tilføyer bestemt:

– Om noen er imot det, burde man heller tenke at man ikke vil ha mennesker i livet som ikke respekterer valget sitt. Det er noe av det vi lærer på kursene her.

Tror ikke på Gud

Også Larsen valgte Human-Etisk konfirmasjon fordi hun ikke tror på gud.

Hun utdyper sin tro, eller nærmere bestemt sitt livssyn:

– Jeg tror ikke at det finnes noe som heter Gud. Jeg tror mer på mennesket og det vi har evnen til å gjøre. Jeg har ikke sett Gud, derfor kan jeg heller ikke tro på det, sier hun og utdyper:

– Jeg mener at de som tror på Gud gjør det fordi de vil tro at det finnes noe bedre. Jeg trenger ikke en Gud for å få det bedre. Skal jeg få det bedre må jeg gjøre noe med det selv.

Anbefales videre

De fire ungdommene anbefaler Human-Etisk konfirmasjon videre til ikke-troende som skal konfirmere seg i 2016.

– De fleste tror ikke på Gud, og gjør det for pengene. Derfor burde de heller konfirmere seg Human-Etisk. De må gjøre det som er best for seg selv – uansett om de opplever mye press, sier Larsen og tilføyer:

– Her lærer vi om mye, ikke bare om Gud.

De andre ungdommene er enig:

– Det er morsomt samtidig som man lærer veldig mye, sier Lagaard.

Blant annet trekker de frem at det ikke bare er teori – og at de selv får diskutere, som et stort pluss.

Obligatoriske temaer

De 48 ungdommene er delt opp i fire grupper – som igjen har kurs hver tirsdag og mandag.

I løpet av kurstiden som strekker seg fra midten av februar til i mai skal de ha gått gjennom 18 kurstimer med fire obligatoriske temaer: Livssyn og humanisme, etikk og moral, kritisk tenkning og menneskerettigheter.

Tine Solstad og Nina Tall er kursledere for årets grupper.

Alle konfirmerer seg 9. mai i teatersalen i Folkets Hus.

Artikkeltags