Har satt opp giftig klassiker og utstilling på programmet

«farlig humor»: Wigdis ­Strømsnes (tv) og Vera Steine har begge sentrale roller i stykket «Arsenikk og gamle kniplinger» som Narvik Teaterlag til høsten setter opp som sin       jubileumsforestilling. En liten smakebit av stykket blir også spilt noen   ganger i museet i løpet av Vinter-festuka.         foto: terje storjord

«farlig humor»: Wigdis ­Strømsnes (tv) og Vera Steine har begge sentrale roller i stykket «Arsenikk og gamle kniplinger» som Narvik Teaterlag til høsten setter opp som sin jubileumsforestilling. En liten smakebit av stykket blir også spilt noen ganger i museet i løpet av Vinter-festuka. foto: terje storjord

Artikkelen er over 5 år gammel

Narvik Teaterlag jubilerer, og ­markerer begivenheten med utstilling i Vinterfestuka og jubileumsforestilling i november.

DEL

Jubileumsutstillingen skal monteres i Ofoten Museum (Museum Nord), hvor publikum i Vinterfestuka kan se noen av lagets gamle kostymer, plakater, programmer og bilder. I tillegg til en jubileumsfilm med korte glimt fra en rekke av teaterlagets oppsetninger opp gjennom årene.

Tilbakeblikk på 50-tallet

Til denne utstillingen har to av dagens «Grand Old Ladies» i ­teaterlaget, Vera Steine og ­Wigdis Strømsnes, også intervjuet to av skuespillerne som var aktive på 1950-tallet.

– Vi har møtt Per Bjerke og Steinar Hjertholm og latt dem fortelle om hvordan de organiserte seg, hvilke stykker teaterlaget satte opp den gangen, hvordan de øvde og hvilke tanker de hadde rundt det å spille amatørteater.

– Blant annet fortalte de at de hadde liten konkurranse, og derfor kunne spille forestillingene sine så lenge som i en hel uke i strekk. De fortalte også at det som måtte bli av overskudd brukte de til å kjøpe seg nye klær for. Dagens teaterlag setter inn overskuddet i banken for å bruke pengene til neste års forestilling. Men slik var det ikke før.

– For oss var det veldig ­artig å utveksle minner og erfaringer med Bjerke og Hjertholm. ­Intervjuet med dem har vi skrevet ut, og det inngår i jubileumsutstillingen til teater­laget, forteller Vera Steine og Wigdis Strømsnes.
 

Dro i gang laget igjen

De to damene har vært medlemmer av Narvik Teaterlag ­siden i 1976 for Vera sin del, og fra 1981 for Wigdis sin del.
– Jeg ble med i 1976, og jeg husker at det første stykket vi satte opp var «Amputasjon» av Jens ­Bjørneboe, minnes Vera Steine.

– Jeg flyttet tilbake til Narvik i 1981, men da var det ikke noen aktivitet i laget. Jeg kom i kontakt med Vera og jeg husker at vi satte opp «Fattigmanns­poker med ukjent joker» og «Liv og røre i Rombaksbotn»; begge skrevet av Harry Westrheim – minnes Wigdis Strømsnes.
 

Møter konkurranse

I årene etterpå har både Vera og Wigdis – avbrutt av en og annen pause – vært med på mange oppsetninger i Narvik Teaterlag. De har sett medlemmer komme, og forlate igjen. På det meste var det 20–30 stykker på- og bak scenen.

– Men de siste årene har vi blitt færre, og mer en fast gjeng entusiaster. Det er folk som brenner for amatørteater, men vi savner ungdom – og spesielt unge mannfolk. Samtidig merker vi at det stadig blir flere konkurrenter. Før kunne teaterlaget nesten være sikker på å trekke tre fulle hus i Teater­salen, nå må vi være fornøyd om vi fyller salen én gang. Konkurransen utenfra har blitt hardere, sier de to.
 

Henter gammel klassiker

Den nevnte utstillingen i museet er første del av jubileumsmarkeringen. I november ­kommer den neste, en nyoppsetting av klassikeren «Arsenikk og gamle kniplinger».

– Dette stykket spilte teaterlaget med suksess både på 1950-tallet og i 1994. Derfor føler vi det som naturlig at det også blir selve jubileumsforestillingen. Og når det er sagt, så bestemte vi i teaterlaget for et par siden at det passet oss best å spille stykker – og ikke revy som vi vekslet mellom tidligere. Men da hadde vi flere flinke revyskribenter enn nå som kunne bidra, forteller Vera Steine og Wigdis Strømsnes.
 

Stolt av de profesjonelle

I tillegg til en rekke glade amatører, har teaterlaget også «fostret» to som etter hvert ble profesjonelle skuespillere; Terje Hartviksen og Per Kjerstad.

– Det er vi veldig stolt av i ­laget, sier Steine og Strømsnes.

Artikkeltags