Kulturlivet ser ut til virkelig å ha våknet til live, for i helga skjer det kort og godt voldsomt mye. Det blir vanskelig å velge, men det går jo an å gjøre som Ole Brumm, si ja takk, begge deler.

Markering i Mørkholla

Slår vi opp i almanakken på dagen i dag, torsdag 22, så starter det med jubileum. 10 år feirer visegruppa Springflo med å invitere publikum med til en lun og trivelig kveld i Mørkholla. Gamle gode viser, noen nye sanger i moderne drakt, litt country og ballader står på bursdagsmenyen. Variert er et dekkende ord. Et tonesatt bursdagsselskap innebærer også noen spesielt inviterte, musikalske gjester, og Springflo har bedt til bords Bjørn Nygård, Gørill Pedersen, Helga Bye og Beate Hjertholm Grande. Gratulerer!

Julemusikal

Selvsamme torsdag er det audition for Narvik kulturskoles julemusikal, «Natten før julaften». Kulturskolen inviterer barn og unge i Narvik til å være med på en helt ny musikal der vi reiser gjennom julenatten med sang, musikk og dans. Målet for prosjektet er forestillinger i Teatersalen ved Narvik kulturhus fredag 9. desember. Det er bare å spre ordet til ungdom mellom syv og nitten, og be dem møte opp på Verdensteatret halv sju. Gratis er det til og med. Og fenomenalt flinke instruktører.

Da capo

Mørkholla er igjen stedet fredag kveld. Da er det, i herværende redaktørstyrte medium, før omtalte The Real Thing som åpner Narvik jazzklubbs høstprogram. Men for å gjenta oss selv litt; bandet er en institusjon i norsk musikkliv og spiller folkelig, groovy souljazz – noe som burde appellere til et bredt publikum.

Brennaktuell film

Fredag har også den påkostede filmen «Krigsseileren» premiere tvers over gata. Det er en viktig film som forteller om arbeiderklassens store offer under 2. verdenskrig da et stort antall uteseilere gjorde en innsats som aldri ble verdsatt, men som hadde vesentlig betydning for krigens gang. 30 000 «vanlige» folk sto for en tjeneste i konvoifart som ble avgjørende for verdenskrigens lengde. Krigsseilerne fikk aldri den betaling de ble lovet. Heller ingen heder. Mange ble traumatisert og et offer for den lunefulle monarken Kong Alkohol framfor den ære nasjonen og kong Haakon skulle vist dem. Og først i 2013 fikk de glemte heltene en unnskyldning fra det offisielle Norge. Filmen er viktig og brennaktuell med tanke på det som skjer i Europa nå. Se den!

Skråblikk fra Finnmark

Som alle oss andre, befinner Pål Riise seg på randen av framtida. Lørdag står han på den lille scenen der nede i Mørkholla. Med sitt unike skråblikk på verden, og «kjeften oppreven tell øran» fortsetter humoristen Riise sitt oppdrag med å videreføre nordnorske fortellertradisjoner til publikum. Visstnok har Riise i årevis gitt svar på ting man ikke engang visste at man lurte på gjennom et sammensurium med alt fra sang og musikk, konspirasjonsteorier, samfunnskritiske betraktninger, personlige utleveringer, til mer tradisjonell standup komikk. Alt dette ifølge Stand Up Finnmark. Da får vi tro det er sant.

Artikkelen fortsetter den. Les videre.

Dersom vi holder oss på noenlunde samme adresse, så kan vi melde om at selveste Groms Plass spiller på Malmen sånn utpå kvelden både lørdag og søndag. DJ Tony sørger fredag og lørdag for å snurre svarte skiver.

Barn hjelper barn

Lørdag er det igjen tid for Fremover sitt barneløp der inntektene fra arrangementet går til Ragnars Care Foundation – og gjennom det hjelp til barn og unge i utsatte deler av verden. I år går løpet fra utenfor avisens gamle lokaler i Dronningens gate 27 og opp til Kikindas plass – altså rett utenfor Fremovers nye lokaler. Det er bare å hive seg rundt og kjøpe T-skjorte, glede seg til å møte både brannbamsen Bjørnis og den naturglade humla Humlix. Start klokken 12.00.

Og før det, altså løpet, kan man faktisk møte Bjørnis før han setter seg i brannbilen og kjører inn til sentrum. Ofoten Brann IKS ønsker nemlig velkommen til åpen brannstasjon i nye lokaler fra klokken 11.00.

Wow-faktor

Søndag blir det en smak av Las Vegas i Teatersalen på Folkets Hus. Da kommer illusjonisten Alexx Alexxander (fire x-er der altså) på hovedscenen i kulturhuset. Magikeren begynte å opptre på gata hjemme i Tønsberg da han var åtte år. I dag er han ansett som en av verdens fremste illusjonister. To ganger har han vunnet «The Merlin Award», som innad i miljøet sammenlignes med å vinne en Oscar. Da ser vi for oss at det blir mye fingerferdigheter, halsbrekkende, forbløffende og helt ufattbare illusjoner, men mindre av silketørklær, flosshatt og kaniner. Men det sies at noen publikummere lett blir involvert. Vel, den som våger seg inn i storsalen får se.

Vokalåndelig føde

På hviledagen har i tillegg Absolutt Gospel konsert i Bjerkvik kirke, en konsert som avslutter en travel korseminar-helg. Holder vi oss innenfor noenlunde samme sjanger, men ser litt ut i neste uke, så er det igjen duket for «Syng med oss» i Narvik menighetshus med Narvik kirkekor som vertskap onsdag 28. september Som alltid blir det trivelig fellessang, korsang, deilig kafeteria med mange gode kaker og rundstykker. Og loddsalg.

God oval helg.