De skal satse over 100 millioner på å «Slaget om Narvik»

Nå er det klart: «Slaget om «Narvik» blir tv-serie, og Aage Aaberge (tv) fra Nordisk Film skal produsere den. Det er Tom Vidar Karlsen i Storyline NOR veldig godt fornøyd med. – Når Aage Aaberge tar på seg ansvaret for en slik produksjon så er det en garanti for at den blir realisert, sier Karlsen. Foto: Kristoffer Klem Bergersen.

Nå er det klart: «Slaget om «Narvik» blir tv-serie, og Aage Aaberge (tv) fra Nordisk Film skal produsere den. Det er Tom Vidar Karlsen i Storyline NOR veldig godt fornøyd med. – Når Aage Aaberge tar på seg ansvaret for en slik produksjon så er det en garanti for at den blir realisert, sier Karlsen. Foto: Kristoffer Klem Bergersen.

Artikkelen er over 3 år gammel

Aage Aaberge i Nordisk Film er klar i sin tale; «Slaget om Narvik» blir realisert.

DEL

– Det vil ta ett års tid å få skrevet manus, og det vil ta ytterligere et par år å produsere filmen helt ferdig.

Sier Aage Aaberge i Nordisk Film/Egmont til Fremover. Han er mannen som skal produsere det som blir en tv-serie.

Meget meritert mann

Aage Aaberge er ingen hvemsom-helst i norsk film. Fra han begynte i filmbransjen på 1980-tallet har han i tillegg til å lage vel 50 kort- og dokumentarfilmer også produsert- ellerco-produsert flere enn 30 spillefilmer.

Fra 2003 har han hatt jobben som leder for filmavdelingen i Nordisk Film i Norge. Aaberge var produsent for spillefilmen «Kon-Tiki» som i 2012 ble nominert både til Golden Globe og Oscar. Han er ansatt som produsent i Nordisk Film Production. På CV-en hans står også filmen om «Pelle politibil». I disse dager er han produsent for storfilmen «Den 12. mann», filmen som Harald Zwart regisserer om Jan Baalsrud.

Et eventyr av et prosjekt

Til Fremover forteller Aaberge at han ikke var klar over betydningen av kamphandlingene i- og rundt Narvik før han leste Bjørn Bjørnsen bok «Narvik 1940».

– Det å bli spurt om å produsere film om det som skjedde da er for meg et eventyrprosjekt. Prosjektet er stort og ambisiøst, og vi kunne ikke ha laget en serie som rettferdiggjorde kamphandlingene for 10 år siden. Men nå har vi de digitale verktøyene vi trenger for å gjøre det, og jeg er overbevist om at «Slaget om Narvik» kommer på tv. Og ikke bare i Norge, men i flere andre land.

– England, Frankrike og Polen er land som vil være interessert i en slik serie. Kanskje ikke Tyskland i den grad man skulle tro. Jeg har en følelse av at de begynner å få nok kritikk for ugjerningene nazistene sto bak under 2. Verdenskrig. Men det gjenstår å se, sier Aage Aaberge.

Vil finne enkeltskjebner

Produsenten ser det som naturlig å gå til de to største tv-selskapene i Norge for å etablere et samarbeid om serien. NRK kan synes mest sannsynlig.

– Men dette er ikke en nordnorsk krigshistorie, det er en europeisk. Derfor tror jeg interessen vil være til stede i utlandet også når det gjelder finansiering.

– En tv-serie gir mulighet til å fortelle mange historier, og jeg mener at de må være lokalt forankret. Jeg vil søke etter enkeltskjebner og etter gode historier. Det å få intervjuet tidsvitner blir veldig viktig i en tidlig fase.

– Skal lokal forankring også gjelde steder hvor opptakene skal gjøres?

– Absolutt. Vi må nok bygge et studio til spesielle opptak. Men så mye som mulig av serien skal filmes der handlingen foregikk. Så selv om mye av Narvik by anno 1940 er borte, så er naturen og fjellene her fremdeles. Og de er unike som scenarioer.

– Sveriges rolle var ikke bare noe våre naboer kan være stolte av ...

– Nei, og det må de stå for. Også i den serien vi kommer til å lage, sier Aage Aaberge.

Kan gi stor spin-off-effekt

Kjetil Jensberg er direktør for FilmCamp Målselv. Han er like sikker som Aaberge på at dette prosjektet vil bli realisert. FilmCamp er allerede tungt inne i «Slaget om Narvik», blant annet gjennom å være med på finansieringen av forprosjektet.

– I tillegg har vi mye å bidra med, blant annet med kompetanse knyttet til store produksjoner. Vi har også veldig gode kontakter i inn- og utland fordi vi over tid har vært aktive på alle store filmfestivaler.

– Det som er viktig nå som vi er kommet så langt er at næringslivet i- og rundt Narvik kjenner sin besøkelsestid. Når en tv-serie som «Slaget om Narvik» vil ha et budsjett på mer enn 100 millioner kroner, så kan det dryppe så mye som 20 millioner på lokalsamfunnet i form av spin-off-effekter. Men da må de være fremoverlent og ikke stenge butikken og gå hjem når klokka er 16, sier Kjetil Jensberg.

Vil løfte frem Fleischer

Brigaden i Nord-Norge er også inne i det kommende filmprosjektet, og oberstløytnant Stig Magne Hagen forteller at Forsvaret ser på dette som et meget viktig prosjekt å få realisert.

– Det som her kalles «Slaget om Narvik» er det største slaget som gjennom historien på norsk jord. Det er også en ærerik del av Hærens historie. Derfor er vi interessert i at den militærhistoriske delen blir presentert på en verdig måte. Vi vet også at innsatsen generalmajor Carl Gustav Fleischer gjorde som sjef for de norske styrkene aldri har fått den plassen i historien som den fortjener.

– Kampene der soldater fra fire nasjoner i to måneder kjempet sammen mot nazistene er unik historie. Men denne historien er fullstendig underkommunisert, sier Hagen til Fremover.

– Hva kan Forsvaret bidra med i denne historien?

– Det er litt tidlig å si. Men det vi i hvert fall kan bidra med er kompetanse knyttet til krigshistorien og til militær taktikk, forteller oberstløytnant Stig Magne Hagen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken