De liker lyden av noe stort, og at det er de selv som skaper den

Øivind Bakken sammen med orgelelevene Eirik Bolle, Sarah Andrea Haugen, Frida Ulriksen, Emilie Homola, Ida Pedersen, Gina Wiik, Sofie Wiik og Lise Bolle.

Øivind Bakken sammen med orgelelevene Eirik Bolle, Sarah Andrea Haugen, Frida Ulriksen, Emilie Homola, Ida Pedersen, Gina Wiik, Sofie Wiik og Lise Bolle. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Barn er kanskje ikke det man først forbinder med kirkeorgel. Men hos Øivind Bakken på Ankenes er det venteliste for å bli elev.

DEL

Da kulturskolen la ned tilbudet om undervisning på orgel, så startet kantor Øivind Bakken like godt sin egen orgelskole. Litt spent var han da han lyste ut de første elevplassene for fem år siden. Det var uten grunn, for de 10 plassene ble raskt fylt opp; og har vært det siden. Årsaken er enkel:

– Det er veldig artig å spille på et stort kirkeorgel. For det har så fin lyd, sier 14 år gamle Gina Wiik Hun har vært elev hos Bakken i to år.

Krevende instrument

Ifølge Øivind Bakken er kirkeorgel et krevende instrument å lære seg å spille. Krevende fordi musikeren må beherske å spille på flere manualer i tillegg til pedaler samtidig. Instrumentet i Ankenes kirke har to manualer pluss pedaler, og krever mye av de unge elevene hans dersom de skal beherske det skikkelig.

– Hvem som behersker instrumentet er veldig individuelt. Men for å bli flink så må elevene gjøre en betydelig egeninnsats. Det gjør disse ungene. For meg er det veldig artig å jobbe med en så flott gjeng, forteller orgellæreren med en god porsjon stolthet.

Liker å beherske orgelet

Emilie Homola på 15 år er den eldste av elevene. Hun begynte å spille piano som liten, men har spilt kirkeorgel de siste tre årene. Det valget angrer hun ikke på.

– Jeg begynte egentlig fordi søsteren min spilte. Men jeg oppdaget fort hvor artig det er å beherske et så stort instrument. Et orgel som jeg til og med kan spille både med hendene og føttene, sier Emilie.

De andre orgelelevene er enige, selv om noen av dem ennå mangler 10–20 centimeter kroppslengde for å klare å nå ned til pedalene. Men også det lar seg løse på et vis, ved hjelp av spesialbygde klosser.

Ni år gamle Sarah Andrea Haugen er yngst av elevene.

Ni år gamle Sarah Andrea Haugen er yngst av elevene. Foto:

Liker å spille salmer

De som spiller et blåse- eller strengeinstrument kan øve hjemme. Det kan ikke de som spiller kirkeorgel. Derfor har Øivind Bakken lånt ut nøkkel til et par av de eldste elevene slik at de kan øve på egen hånd i kirken.

– Det artigste er selvfølgelig å få spille «på ordentlig». Før forestillingen «Peter og ulven» fikk vi alle spille for publikum. Vi har også deltatt under gudstjenester. Vi spiller alt, men de fleste av oss liker veldig godt å spille salmer, sier de unge orgelelevene i Ankenes kirke.

Artikkeltags