Hun kan ikke forstå hvor det ble av hesten

FAMILIEDAG: Cecilie Fjellstad inviterer til familiedag på Ballangen museum. – Bli med på en reise tilbake i tiden. Kom og se fine gamle bilder av hester i arbeid fra forgangne tider, lær noe nytt, og få en kulturell og historisk opplevelse, oppfordrer hun. Foto: Ann Kvanmo

FAMILIEDAG: Cecilie Fjellstad inviterer til familiedag på Ballangen museum. – Bli med på en reise tilbake i tiden. Kom og se fine gamle bilder av hester i arbeid fra forgangne tider, lær noe nytt, og få en kulturell og historisk opplevelse, oppfordrer hun. Foto: Ann Kvanmo

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hesten står i fokus når Ballangen Museum arrangerer familiedag.

DEL

Før i tiden var det hester på mange gårder. Hesten var uunnværlig i både gårdsarbeid og gruvedrift, men hvor ble den av? Hvordan var livet med hest i gamle dager, og hva er forskjellen på datidens hester sammenlignet med nå?

Dette og mange andre spørsmål kan du få svar på førstkommende lørdag. Da inviterer nemlig Cecilie Fjellstad ved Ballangen Museum til familiedag med hesten i fokus.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Sentral rolle

– I Ballangen har det vært gruvedrift siden 1600-tallet, og i hele denne tiden er det kun de siste tiårene man brukte tog for å frakte malmen. Før 1930 hadde hesten en sentral rolle, og man hadde ikke greid seg uten denne arbeidskraften, sier Fjellstad, og forundrer seg over at det ikke finnes flere bilder av gruvehestene i arbeid.

– Biblioteket har vært behjelpelig med å finne frem bilder av hester fra gamle dager, men det er kun et fåtall der vi ser hesten sammen med gruvearbeiderne.

Nå vil den vikarierende museumssjefen å gi ballangsværingene en god museumsopplevelse, og hun har fått med seg blant andre Hanna Steinmo.

– Så vidt jeg kjenner til er Hanna en av de få gjenlevende kvinnene som drev med hest under gruvetiden i Ballangen. Den gangen var det ikke så vanlig at jenter holdt på med slikt arbeid. I tillegg til Hanna vil en av dagens «hestejenter» i Ballangen, Tonje Rønnevig, bidra med et lite foredrag. Så dette kan bli en spennende reise gjennom tiden, sier Cecilie Fjellstad.

Flere tema

Hest er bare ett av flere tema som vil stå på programmet for Ballangen Museum neste år. Cecilie Fjellstad er opptatt av å få innbyggerne ut av godstolen og inn på museumsområdet for gode opplevelser.

– Jeg har inntrykk av at mange tenker at har man vært én gang på museet så har en fått med seg alt. Ballangen har en fin og unik historie som vi som jobber her ønsker å dele med innbyggerne, ikke bare turistene som kommer innom i løpet av sommersesongen. Temaene passer for både store og små, og museet er i stadig utvikling.

– Arrangementet er gratis. Vi serverer kaffe og kaker, og det vil være muligheter for å få seg en tur i hestevogn, for de som ønsker det. For de aller minste tilbyr vi leietur til hest, avslutter Cecilie Fjellstad.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags