Gå til sidens hovedinnhold

Den EKTE Narvik-guten finnes ikke

Artikkelen er over 7 år gammel

Myten om den ekte Narvik-gutens etniske renhet er en illusjon.

Det påstår Geir Horrigmoe, nesten så ekte Narvik-gut som det går an å bli.

– Vi stammer fra kvenene

– Ja, i hvert fall hvis vi går tilbake til byens opprinnelse. De første innbyggerne i Narvik var ikke engang norske. De var aller mest sannsynlig kvener, et folkeslag som opprinnelig kom fra områdene lengst nord i Botnviken. Både på svensk og finsk side. De kom i hovedsak fra det området vi i dag kjenner som Tornedalen, forteller Geir Horrigmoe.

Ved siden av sitt sivile yrke, er han en ivrig amatørslektsforsker og leder i Ofoten slekts- og historielag.

Godt dokumentert

Horrigmoe har drevet på med slektsforskning i mange år, og har blant annet studert den offisielle folketellingen som ble gjort i Ofoten i 1865. Denne omfattet folk som bodde i Narvik, Ballangen og Evenes.

– Fra denne har jeg plukket ut alle de som var registrert som kvener. For å utelukke feilkilder, tok jeg kun for meg de voksne. Likevel var antallet oppsiktsvekkende høyt. Og apropos «ekte» Narvik-guter; på Narvikgården var det midt på 1800-tallet registrert tre bruk. To av dem var bebodd av kvener. Det kan jo selvsagt hende at samtlige «ekte» Narvik-gutter stammer fra det tredje. Men det høres litt usannsynlig ut, sier Horrigmoe muntert

Per definisjon ...

For å vite hva dette egentlig dreier seg om, så er det viktig å ta utgangspunkt i definisjonen av hva en Narvik-gut er. I boka «Schnakkes» gir Roger Danielsen følgende beskrivelse av fenomenet:

«Det handler faktisk om fødested innenfor bygrensene, hvilken bydel de er vokst opp i og om farsan og bestefarsan har jobbet på LKAB eller NSB – aller helst begge steder samtidig. Om morsan attpåtil har bedrevet profesjonelt renhold på Bolaget, gir det mange plusspoeng.

Oppfylles kriteriene, er det lov å kalle seg Narvik-gut, et ord som skrives og uttales bare med én t – fordi den spisse u’en eter opp den siste t’en. På sikt kan man kanskje tenke seg at kriteriene vil endres noe; «Æ e Narvik-gut, farsan og bestemorsan har jobba på kjøpesenter?»

«Narvik-gutene er selvfølgelig store i kjeften. De diskuterer gjerne seg imellom hvem som er født nærmest Dama på Torvet. Da handler det om hjemmefødsler eller i en ambulanse på vei mot sykehuset».

«Har alltid visst det ...»

Fremover har forelagt påstanden for to ekte narvikinger; en av de to Narvik-damene (Vera Steine), og Terje Dahl. Sistnevnte «ekte» Narvik-gut, og enda mer ekte NOR-gutt.

«Dette har jeg skjønt i årevis, og vi har faktisk forsket på saken lenge i vår familie. I motsetning til oss som alle er langbeinte, rettbeinte og slanke, så kryr det jo av små og hjulbeinte folk i Narvik. At de stammer fra kvenene, det overrasker ingen. sier Narvik-damen.»

«Vi som er ekte Narvik-guta, og i tillegg er Narvik/NOR-gutta, vi er ekte. De andre behøver ikke å være et problem. Men det går en grense...., sier Terje Dahl spøkefullt.

Arrangerer slektsforskerdag

Dersom du har lyst til å lære hvordan du kan finne ut hvor du stammer fra, så arrangerer slekts- og historielaget Slektsforskerdagen førstkommende lørdag formiddag.

Den foregår på og i samarbeid med Narvik bibliotek. Her blir det blant annet foredrag om kvenene og den kvenske innvandringen til Ofoten. Det blir også gitt gode tips om hvordan du kan bruke PC til å søke i kirkebøker og andre kilder. Det er ikke nødvendig å ha med egen PC.

Arrangementet er åpent for alle også de som ikke er ekte.....

Kommentarer til denne saken